Followers

Wednesday, March 9, 2011

# Macam mana korang latih anak untuk gosok gigi?

seriously, amat susah untuk gosok gigi anak teruna ku sorang tu ala-ala bersilat bagai.pelbagai cara dia untuk tak bagi aku gosok gigi dia,contohnya tutup mulut rapat-rapat,pastu pegang tangan aku @ berus gigi time aku duk gosok gigi dia tu.

aku hanya start gosok gigi izzul setelah gigi pertama dia tumbuh pada umur 8 bulan.masa dia takde gigi ada jugak aku lap-lap gusi dia pakai napkin tapi ikut tahap kerajinan aku la.. :P mungkin sebab dia tak didedahkan sangat dengan aktiviti tenyeh2 gusi ni maka sampai ke sekarang dia susah nak gosok gigi.

kalau hari bekerja aku gosok gigi dia malam.selalunya lepas aku amik dia dari umah adik aku dalam pukul 7lebih aku akan mandikan dia sekali lagi.time ni la aku gosok gigi dia.

kalau weekend masa mandikan dia pagi dalam pukul 10 camtu.tapi tula memang susah nak gosok gigi dia,menangis macam aku dera je.kalau aku berenti gosok terus diam serta merta tau.kuat betul drama anak aku nih!

kalau mandi dengan papa dia jangan harap la papa nak gosok gigi.bila aku tanya kenapa tak gosok gigi anak,dia jawab kesian tengok anak nangis nanti.alasan je tu bang.....:)

contoh berus gigi izzul camni la..tapi gambar ni pinjam en google..

jangan camtu nak,kena gosok gigi kalau tak rosak gigi nanti.bila gigi dah rosak dah tak hensem.kalau tak hensem,takde awek suka kat izzul nanti..boleh tak aku cakap camtu kat izzul? agak-agak dia paham ke tak ha?.. :))

anak-anak korang senang ke susah gosok gigi?kongsi la tips2 sikit...

7 comments:

Mama Balqis said... [Reply this comment]

mula2 me guna berus gg untuk anak tp mmg susah la...tak mahu buka mulut...last2 me guna benda ini spiffies (http://www.spiffies.com/)
Boleh beli secara online kat TinyTapir

b a m b a m ' s said... [Reply this comment]

anak buah saya..guna berus gigi gituh pon xmo jugak.. geram nengok!huhuhu

Terjah jom!: Beli gift then dapat duet..saper tak nak kan! :)

Huda said... [Reply this comment]

huda pulak dulu mmg saje2 tima mandi tunjuk kat husna, ummi gosok gigi..dia pun lama2 macam nak wat gak..tp dah beso ni, ikut mood dia la..sabar je la :)

amieroziana said... [Reply this comment]

betul kata huda tuh...setiap kali kita gosok gigi kita tunjuk kat dia pastu bagi dia gosok sendiri dulu...kita kasi layan dulu...pastu kita nyanyi2 la sikit...alah lagu yang' bangun pagi gosok gigi...cuci muka terus mandi....apa2 lagu la yg berkaitan ngan gosok gigi...biar dia have fun gitu....bila di gosok2 tu puji2 sikit...pastu cakap ngan dia biar ibu tolong...mula2 memang mencabar pastu lama2 nnt dia masuk jer bilik air terus capai berus gigi...apa2 pun ibu kena sabar banayk2 eh! panjang pulak komennya...sebenarnya ni pengalaman saya ngan anas hehehehe

My Little Diary said... [Reply this comment]

alaaa siannya 8bulan dah kena gosok gigi... huhu

amiey lee said... [Reply this comment]

hee alhamdulillah sarah suka gosok gigi..lagi la dia mintak adala..huhuhu ashraf tak taula tgu le peel dia plak huhuhu

Elyn said... [Reply this comment]

i dulu memule start bg die tgk we all gosok gigi. pehtu belikan die byk2 berus gigi. so tiap kali masuk toilet bagi die pegang mana yg die suke. so jadi habit die dah suke gosok gigi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...