Followers

Tuesday, March 12, 2013

Ziyyad dan Cradle Cap v2



ok,nak cite pasal cradle cap ziyyad lagi..hari ahad minggu lepas pergi asrama budak2 sony sebab ada customer tengok emas..baru duduk kejap saya dah perasan ziyyad duk tergaru-garu leher dan belakang telinga..dah jadi makin merah ruam kat leher tu..nampak sangat dia tak selesa..mungkin jugak persekitaran yang agak berhabuk menyebabkan ruam dia jadi semakin gatal..

dan customer syorkan saya bawak ziyyad ke klinik premier,katenya klinik tu bagus sebab memang pakar masalah kulit..dia selalu bawak anak dia kat situ..nasib la maksu tau jalan nak ke sana..sampai sana dah 12.20 tengah hari..lepas register kejap,tengok pekerja kat situ tutup pintu sebab dorang nak rehat pukul 12.30-2.00 petang..pheww!mujur sempat..kalau tak jenuh nak nunggu bukak balik pukul 2 petang..

bila nama dipanggil,masuk la jumpa dokter Kanny atau dokter kanta sebab dia check ziyyad guna kanta jer..hihi..mengikut kata dokter kulit ziyyad terlalu kering dan ada eczema sikit..dia suruh tukarkan mandian ziyyad kepada johnson's ph 5.5..terpaksa la tukar walaupun sekarang ziyyad pakai mandian johnson milk bath tu..

                                                   
sebelum

                                                           
selepas
dua-dua gambar google

tapi johnson's ph 5.5 tu saya amik yang with moisturizer,bukan with almond oil macam dalam gambar tu..dokter bagi 4 jenis ubat..2 untuk makan iaitu ubat alergik dan tahan gatal..1 ubat  untuk sapu kat belakang telinga dan pelipat leher..dan 1 lagi macam shampoo,10 minit sebelum mandi sapu kat cradle cap tu..nanti mandi bilas la..

tapi ubat makan sampai hari ni tak bagi makan lagi..kes nya anak susah yang ammat nak makan ubat..asal nampak mak pegang botol ubat lari jauh2 dia sambil jerit aanakkk!apa pun tak boleh la camni..bila pakai shampoo dokter bagi,yang kat kepala tu nampak makin kurang..

insyaallah nanti saya akan kongsikan gambar ziyyad selepas guna ubat dokter bagi.tu minggu depan..sebab hari ni baru masuk hari ketiga..nak amik gambar pun still tak nampak perubahan sangat..

 ni masa nak balik dari klinik tu..kerak macam salji..hehe..

total semua 75 hinggit..berbaloi la kot dengan ubat yang dokter bagi..
ni gambar klinik tu..

kan dia dah tutup pintu sebab waktu rehat..buka setiap hari..

alamat dia
no 10,jalan kajang mewah 3
taman kajang mewah
sungai chua
43000 selangor
03-87372782




4 comments:

Izan Ishak said... [Reply this comment]

apalah agaknya rasa tu kan azni. gatal ke apa ke kan. kalau budak kecik tau bergaru je lah. anak2 izan yg ada eczema paling ketara yg naufal tu lah. hmmm... kulit kasar je... huhu

Huda said... [Reply this comment]

siannye ziyyad..anak huda si husna tu mcm ni la kalau tgh teruk ekzemanya..sian sgt..

♥cikmOt♥ said... [Reply this comment]

ishh tak sabar plak nak tau camner keadaannya...
harap makin ok...dan ubat tu berkesan

Fiza Rahman said... [Reply this comment]

Erk...dekat dgn umah saya ni. Memang elok ubat nya. Anak saya masa kena kudis buta dulu pakai ubat klinik ni lah. Memang berkesan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...