Followers

Tuesday, June 19, 2012

Izzul VS Eczema

masa dia kecik-kecik dulu takde pon eczema ni..alih-alih masuk je umur 2 tahun dah start macam-macam penyakit kulit dia dapat..abes tak cantik dah kulit anak terunaku..menggerutu dan kasar..cer tengok gambar dia..sedih tau bila tengok anak camni..

 masa awal-awal kena chicken pox..yang merah-merah tu eczema baru nak naik.. ;((

 dah kurang sikit tapi kulit jadi kering dan menggelupas

 kaki kanan
 kaki kiri

 lengan

 kat area telinga dan leher pon ada..heaven rasa bila 2 beradik ni tido awal..

bila eczema tu dah kering dia kopek maka berdarah balik..pastu mula la gatal suruh mak garu..yang paling tak tahan bila dia nak suruh garu tapi adik tengah nenen.."letakk adik,garu abang ni" amboi,kemain lagik arahan dia..sabar jelah mak...

btw,sape tau klinik pakar kulit yang bagus kat area putrajaya,bangi atau kajang?dan lagi bagus kalau boleh bagitau berapa harga dorang charge..boleh prepare awal-awal..takde la terbeliak mata saya time nak membayar nanti..;)

12 comments:

Hilmirda Daud said... [Reply this comment]

kesiannya... kat muka pun kena jugak. Anak Amy, Ameer Irfan n Ameer Faris yg kena eczema. Ameer irfan dah baik dah. dia kena kat kepala... mcm bisul2 dan gatal, tak leh panas2. Ameer faris sampai skang masih ada lagi tp dia kena satu badan.
Cuba mandi jgn guna apa2 sabun, sabun basuh baju pun jgn byk sgt, mkn kena pantang.
Amy belikan Ezerra cream buat sapu selepas mandi supaya kulit tak kering sangat. Tapi lain org mungkin lain kesesuaiannnya..

Mummy GreenyHouse said... [Reply this comment]

my kids pun ada eczema... skg azni pakai ubat ape ye? mayb kite boleh share..
skg sy make sure ubat yg guna perlu Steroid free.. Coz, cream2 yg ada steroid will make it worst later on(mengikut kata2 org yg lebih berpengalaman..)

Kakzakie said... [Reply this comment]

Kakak sebab duduk Jb jadi kakak bagi pakar kulit di JB azni. Tapi ramai org dari KL/Segamat/Muar/Melaka yg kakak pernah jumpalah turun ke klinik ini. Nama klinik dia KLINIK PAKAR KULIT THANI, terletak di jalan Segget, JB. Betul-betul di tengah bandar menghala ke KOMTAR, dekat dgn City Square. Kena buat appointment dulu sebab memang ramai umat manusia yg consult di sini.

Kesianlah tengok anak tu...

Izan Ishak said... [Reply this comment]

naufal pun ada eczema ni tapi tak teruk sangatlah. dahlah dia ni takmo makan sayur ngan buah... lagilah kekadang tu kalau nmpk nak naik aje cepat2 sapu cream. setakat ni guna cream econazine je. ubat minum pun ada juga... tapi bagi sekali skala.

Huda said... [Reply this comment]

lorr..kena gak ke? husna mmg ade ekzema..siannye izzul..kena bnyk pantang tu..

aanie said... [Reply this comment]

teruk gak nampak ekzema dia tu....sian izzul...

sama mcm izan....adam guna econazine yg doktor bagi...izzul pakai ubat apa?

adam pun asyik suruh kita garu je....kalau x suruh pun terpaksa garukan jugak sb kesian tgk dia duk garu kuat2 sampai berdarah....

*azni* said... [Reply this comment]

hilmirda : oyeke?dulu azni dah guna ezerra tp utk mandian bkn krim sapu..izzul ni bdn n kepala pun ada..abis berkudis n nanah kat kepala tu..

mummy greenyhouse : azni sblm ni mmg xatau dia eczema..ingt dia alergik dgn mknn..jd duk la sapu krim yg dktr bg rupe2nye ada steroid..br this week azni beli tropika vco baby oil dgn sabun mandi..so pakai tu dulu nak tengok ok ke x..

*azni* said... [Reply this comment]

kakzakie : jb?nnt sy try bincang dgn hubby camna..sbb sil sy pon duk jb..sy cuba klinik kt sini dulu kalau tak jd jgk kena turun jb la..insyallah,klu turun sana boleh jumpa akak... ;)


kak izan : krim econazine tu kat mana2 farmasi ada jual kan?nak try krim tu jgk la..huhu..

*azni* said... [Reply this comment]

huda : a'ah,kena jgk..sblm ni takde..lps azni pantang aritu dlm hjg bln 12 dia start kena eczema ni..kesian kan..igt nak tukar susu dia sbb eczema takleh minum susu lembu kan?


aanie : azni duk pakai krim doktor bagi..aquoes krim dgn h-cort klu tak silap..a'ah,smpai berdarah2 dia garu..adoiyai..

fieda said... [Reply this comment]

olo..sian dia..nmpk teruk gak ni azni..

Anonymous said... [Reply this comment]

teringat kat anak saya ..bila tengok anak azni..memang macam nilah .. masa umur dia 3 tahun start jadi ..sampai umur 6 tahun ...memang kesian sangat ..garu sampai berdarah.. macam2 ubat dah bagi ,... pegi pakar kulit ..beribu2 dah abis duit.. kulit akan baik untuk sementara waktu jer ,,then akan jadi balik ... last2 saya guna DRII keluaran Dr Rozmey ... dua kotak minum ubat tu .. then kulit dia jadi bersih n luka2 jadi kering... syukur sangat .. sekarang dah sekolah tahun 2 nak masuk tahun 3.. kulit dah ok.. dulu hari2 saya nangis tengok dia menggaru ..time mandi menangis ..sebab pedih .. now dah ok.. (Wahida - SR)

IntaNBerliaN said... [Reply this comment]

siannya... alisha xsampai camni lg... tp bg sy, alisha ni pun dh teruk...

td alisha pas mandi, sy try sapu vco dekat bdn dia... kbetulan mmg ada vco sbb sy ada minum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...