Followers

Tuesday, July 19, 2011

# Warded!

itu la sebabnya blog ni terbengkalai seminggu..semua plan aku tertangguh..

alkisahnya camni,hubby balik sini minggu lepas so hari sabtu lepak-lepak je kat rumah,bersih punya pasal kan..plan nya hari ahad nak keluar pergi beli barang dapur sikit kat mydin presint 15 tu..dah sampai sana baru teringat pampers izzul dah nak abis alang-alang beli la terus..

hubby pun naik la tingkat atas nak amik pampers,aku plak tunggu dia kat bawah sambil dukung izzul..si kecik tu kalau dilepaskan memang haru nak kejar..tengah dukung izzul tu tiba-tiba rasa sakit kat bahagian bawah perut ni,sakit macam contraction tu..tengah dukung izzul tu aku rasa berpeluh-peluh duk tahan sakit..nak letak izzul kat bawah kang tak terkejar aku nanti..

aku rasa hubby naik atas tu lama sangat padahal dia pergi kejap je,amik pampers pastu terus turun..orang sakit memang tak sabar kan..hehe..bila dia turun terkejut dia tengok aku pucat lesi dan berpeluh-peluh..aku cakap kat dia sakit macam nak beranak dah ada ni..terus kitorang bayar je apa yang sempat ambik tu,barang-barang basah memang tak sempat nak beli..

pastu terus balik rumah..si kecik tu boleh pulak tertido on the way nak balik rumah..aku call adik aku sebab nak tinggalkan izzul kat rumah dia sementara kitorang pergi hospital..rupa-rupanya dia keluar beli barang dapur jugak..alahai,nak taknak kena la tunggu dia balik dulu..lagipun aku tak sampai hati nak kejutkan si kecik yang tengah lena tido tu..

sakit aku pun kejap-kejap jer..kalau aku berdiri atau buat kerja mula la datang sakit contraction tu..kalau aku baring takdek pulak sakitnye..kira boleh tahan lagi la..

petang tu dalam pukul 5 adik aku cakap dia dah balik dan masa tu izzul pun dah bangun..mandikan izzul zass hantar ke rumah mak ngah dia..aku pulak masa masuk kete nak ke hospital tu sempat lagi suruh laki pergi hantar carwash dulu kete sebab kotor sangat..aku taktau la dah berapa bulan kete tak berbasuh..

siap basuh kete baru ke hospital putrajaya..ingatkan takde la kena tahan wad,sekadar pesakit luar je tapi nan ado..lepas buat speculum tu(ala-ala pap smear) kena pulak VE..aku pun heran takkan 32 minggu nak kena seluk jugak..walaupun doktor pompuan yang buat aku tetap malu woo,siap tutup muka dengan selimut lagi..haha..bukaan pun dah ada 1cm..

pastu misi letak alat ctg tu kat perut,memang ada contraction pun every 10 minit..aku duk berdoa mintak-mintak jangan beranak lagi sebab satu hapa persiapan pun tak buat lagi..baju-baju lama si abang pun belum basuh..huhu..lagi satu orang-orang tua cakap kalau beranak masa kandungan 8bulan,baby takkan hidup..nauzubillah..tak tau la betul ke tak tu..

jadi dari 10/7 hingga 12/7 aku memang kena duk dalam wad..pengalaman kena inject dengan injection dexa yang maha sakit sampai menangis..sape-sape yang pernah kena injection tu tau la camna penangan dia..haha..sakit nak beranak tak sesakit kena inject tu tau..ni pendapat aku la..

pagi isnin tu doktor cakap kalau dalam masa 24jam lepas ni takde lagi contraction,aku akan dibenarkan kuar wad..alhamdulillah start pukul 9 pagi hari isnin sampai la pukul 9 pagi hari selasa memang takde contraction..dah hilang semua sakit..so aku dibebaskan keluar pada tengah hari selasa tu..doktor bagi mc sampai jumaat (15/7)..

balik rumah tak sabar nak jumpa izzul jer..sepanjang duk dalam wad hubby bawak dia datang jumpa aku sekali jer,rindu membuak-buak kat budak kecik tu..ibu mana boleh tahan bila berpisah dengan anak dia,kan?

pastu aku amik keputusan untuk balik berehat kat rumah mertua memandangkan dapat cuti sakit yang lama..semalam baru balik putrajaya bawak seguni durian..oh ya!semalam aku EL..hari ni baru masuk keje..sape2 nak makan durian boleh la datang ke rumah aku yer..hehe..

buat sementara ni doktor memang tak benarkan buat keje berat,angkat izzul serta elakkan bersama suami buat sementara waktu sebab takut terjadi lagi contraction..mak mertua aku suruh tinggalkan je izzul kat kampung tapi aku tak sampai hati la..kat sana papa dia,nenek dengan maktih boleh jaga izzul tapi tu la,aku takut ada gak orang nangis sorang-sorang sebab teringat kat anak nanti..huhu...

biar la aku jaga dia kat sini...aku pasrah..hehe..itu la alkisahnya kenapa blog ni senyap sunyi seminggu yang lepas..hope semuanya selamat sampai la aku bersalin nanti..doakan aku ye kawan-kawan... ;)

8 comments:

LYAfrina said... [Reply this comment]

jaga diri baik2 yer..
mungkin badan terlalu letih...

wani johari said... [Reply this comment]

nasib baik x apa2 kan..semoga selamat bersalin n take care ye...

Huda said... [Reply this comment]

patutla senyap je azni..moga sihat2 yer..jangan stress n angkat barang berat2 :)

dilazfamily said... [Reply this comment]

suspen je baca.take care erk.semoga sihat selalu

ajumohit said... [Reply this comment]

False alarm la ni Azni, dulu Anak no 2 pon sm mcm ni, kene injection utk kuatkan paru2 bayi in case bsalin awal, syukurla tak tp ttp kene seluk kan

DeQWa said... [Reply this comment]

lorr...patut la lama xnampak n tak berupdate....rupenye msk wad...
ermm,moga sihat selalu la....bby pun jgn kuar awal sgt,cian mama ...hihihi

aanie said... [Reply this comment]

patut la senyap jer...suspen tul baca..tp sempat lagi g carwash...kelakar la azni ni...injection dexa tu ape benda?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... [Reply this comment]

azniii....samela kita..mlm td contraction ade dalam 8 kali tau..risau sgt2..tapi cool kan diri..maybe penat n stress kan..

alhamdulillah ari ni takde dah..pagi tadi je rasa mild contraction..

take care ye..besnye doyan! huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...