Followers

Wednesday, July 6, 2011

# Kelahiran izzul part 3..

kita sambung lagi....

tengah-tengah duk beromantika bersembang dengan hubby tetibe aku rasa sakit yang amat..aik?kata dah cucuk epi tak rasa sakit kan,ni nape sakit pulak ni..cepat-cepat hubby panggil doktor yang memang dah standby kat luar tu..hubby aku pun tunggu kat luar tapi doktor tu panggil dia masuk,dia kata takpe encik boleh duk dalam ni bagi semangat kat wife..

doktor check bukaan dah 10cm,dia kata kalau puan rasa nak teran,teran jela..masa ni aku sempat tengok jam pukul 12 tengah hari camtu la..teran sekali tak keluar,dua kali tak keluar,tiga kali pun tak keluar jugak..aku tak reti nak teran la..masa ni ada la 3 orang misi,ada sorang tu siap duk tolak-tolak perut aku ke bawah nak suruh baby turun katanya..sorang lagi duk ajar camna cara nak push..

sakit tak payah cite la,hubby aku duk lap-lap peluh dan air mata aku..nasib aku bukan jenis yang meraung2 sebab ingat lagi kat tuhan,malu pun ada..sekadar menangis mengalirkan air mata jer.. :) hubby pun kejap ke depan tengok camna,kejap datang sebelah aku pegang tangan bagi dorongan..

hubby cakap setiap kali aku teran nampak dah rambut baby pastu aku tarik nafas,baby pun masuk balik..haha..hubby siap amik tangan aku suruh pegang rambut baby kat bawah tu..dia cakap kesian kat baby macam tersangkut jer..sedihnya aku rasa alahai..almost sejam lebih jugak la duk teran tapi tak keluar2..aku pun tak ingat berapa banyak kali aku duk teran daa..

pastu doktor cakap nak gunting sikit dan aku boleh dengar bunyi macam gunting kertas tapi tak rasa sakit pun..lepas je doktor gunting 3 kali push keluar la baby aku pada 2/11/09 jam 2.08 petang..alhamdulillah,syukur ya Allah!pastu doktor inject ubat apa tah tetibe rasa macam ada lagi benda keluar,rupenya uri yang keluar tu..aku ingat lagi hubby aku cakap 'ma,baby kita keluar selambak macam muntah'..hehe,aku ingat sampai bila2 ayat dia ni..

pastu misi angkat baby tunjuk kat aku tanya boy ke girl..aku boleh jawab saya tak nampak sebab tak pakai spek,pastu dia dekatkan lagi baby dengan aku baru nampak..boy!aku cakap kuat2 sambil gelak,misi pun senyum tengok aku masa tu..pastu aku nampak hubby duk azankan izzul,masa tu izzul penuh dengan darah lagi..syahdu weh rasa!

dah siap azankan baby,hubby duk ucap terima kasih kat doktor dan misi2 sebelum dia dihalau disuruh keluar sebab misi nak jahit aku pulak..masa misi jahit ni aku memang tak sedar apa pun,aku tido jer sebab penat sangat2..sedar-sedar ada doktor pulak duk korek-korek untuk check jahitan dan keluarkan darah beku..pelik kan?dah lepas jahit baru dorang nak korek darah beku keluar..

sepanjang kena jahit dan doktor check jahitan tu memang tak sakit..agaknye sebab kesan bius epi tu ada lagi kot..aku ingat lagi aku mintak air dengan misi sebab dahaga sangat-sangat,dia bawak air milo bagi aku minum pakai straw..

lama jugak la aku duk kat labour room tu sebab wad penuh..dah setel jahit dan doktor check tu aku tido je kat situ..tak lama kemudian misi datang kejutkan aku sambil bagi baby kat aku..dia suruh susukan baby tapi aku cakap baby tengah tido,camna nak kejut..misi pun jentik tapak kaki baby,meraung la si kecik tu..kesian aku tengok..dah bangun boleh la susukan dia..pastu misi ajar camna nak susukan baby,nak lekapkan baby kat nipple dengan betul camna..

nasib la si kecik tu macam pandai je melekap kat nipple..pastu dia tido,aku duk tengok je muka dia..dalam pukul 6 petang baru la kitorang dipindahkan ke wad..

keesokan petang tu baru la kitorang boleh check out..so far layanan doktor dan misi kat HKL sangat bagus...misi pun lembut2 jer,tak pernah aku kena marah ke apa dengan dorang..sape cakap beranak kat hospital gomen teruk?aku alhamdulillah,pengalaman bersalin kat hkl tu adalah pengalaman yang manis buat aku....

tamat sudah pengalaman bersalin anak pertamaku,muhammad izzul hazman... :)


9 comments:

Huda said... [Reply this comment]

seronok bace pengalaman org bersalin ni kan :) macam2 rasa ada :)

amiey lee said... [Reply this comment]

azni betul kalau ingt time nk bersalin dulu lawak giler... kta ada wat entry gak masa bersalin sarah n ashraf lain2 pengalaman..kalau rajin bacala heheheh ... masing2 punya pengalaman kan... timba ilmu..

kta pun kt gomen gak..so far layanan alhamdulillah

Bionic women said... [Reply this comment]

akhirnya dapat baca dari episod pertama sampai lahirnya izzul..
senang jugak kan?
Saya akhirnya terpaksa operate sebab baby terbelit tali pusat..

comel sangat izzul....

Ila said... [Reply this comment]

ila dulu masa bersalin faiz,lupa nak panggil hubby masuk..hehehe

Zuwairi Aiman said... [Reply this comment]

Mcm tu ek pengalaman org bersalain.. hehee.. xpnah rasa, tp dpt merasakan jugak lepas bace..

lydzar said... [Reply this comment]

alhmdulillah dh selamat dan membesar dah izzul :)

jemput join GA saya :)

http://semuasihatselalu.blogspot.com/2011/07/kedai-triple-s-giveaway-from.html

ajumohit said... [Reply this comment]

Betul tu, biasa dh jahit diorg Akan korek n check jahitan tu kan, ngeri hehe

p!nkerton said... [Reply this comment]

adehh baca pun boleh rasa sakitnya. akak blom ada 'kekuatan' nk tulis psl pengalaman bersalin firas aritu, mcm terasa2 lagi sakitnye huhu.. ;p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... [Reply this comment]

fuh fuh..penat bca ketiga2 part tu.ahahha
dah nak 2 tahun barunak cite eh..izzul nnti kamu babap mama kamu ni yep!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...