Followers

Friday, June 10, 2011

# Persiapan bersalin..

minggu lepas aku kuarkan satu plastik hitam besar barang-barang izzul masa dia kecik dulu..yelah,senang nak buat bajet untuk persiapan menyambut adik dia pulak..banyak pulak aku tengok barang-barang yang ada dalam tu.antaranya adalah :

baju-baju 
bedung
barut
sarung kaki dan sarung tangan
kain lampin
topi

tinggal nak mendobi jela,yang ni tak tau bila..tunggu mood rajin datang dulu la. ;)

dah banyak tu tak perlu aku beli lagi.sekadar beli sepasang dua baju baru masa nak pakai kat hospital lepas bersalin je.yelah,at least ada jugak sepasang dua baju baru untuk mengalu-alukan kehadiran orang baru nanti.. ;) pastu kita pulun la baju abang dia pulak..

lain-lain yang nak kena beli:

tikar getah baby-untuk lapik masa tukar diapers tu (izzul punye dulu dah koyak)
diapers NB -beli jenama yang murah2 je sebab baby asyik poo poo je kan..
set mandian+bedak+ubat-ubatan seperti minyak yuyi..

kebanyakkan baju-baju izzul dulu adalah kaler-kaler yang unisex sebab aku tak excited pun nak tau jantina baby.yang penting baby lahir dengan selamat dan sempurna.kitorang nak surprise,idea papa izzul la ni.kalau scan pun siap pesan awal-awal kat doktor,tolong jangan bagitau jantina baby saya.haha..

so aku rasa takde masalah untuk turunkan baju abang kepada adik nanti.lagipun semua orang buat camni kan?dengan keadaan ekonomi yang naik turun aku kena jugak pikir untuk jangka masa panjang.lagipun harga barang asyik naik je sekarang ni,gaji tak naik-naik pulak..haishh...

so sekarang tinggal barang-barang mama jela yang belum beli..
pam medela harmony
set bersalin (yang ni aku beli phytonatal NR dengan minyak herbanika jer)

itu jela setakat ni yang mampu aku ingat..nanti kalau ada tambahan aku update lagi la.. ;)

8 comments:

Huda said... [Reply this comment]

mmg tul..kalau beli baju better kaler yg boy or gurl leh pakai..cam husna dulu bnyk gak baju dia leh turun ke lukman except yg skirt or gown je la :)

lydzar said... [Reply this comment]

mmg langkah yg bijak.perturun je baju the eldest bagi kt adik..

utk my baby hilda, mmg kebanyakannya pakai kakak dia punya je..beli sket yg baru, tambah dgn hamper dan hadiah orang kasik. so jd byk gak la baju baru dia :P

aanie said... [Reply this comment]

jgn lupa beli pad byk2...hahaha...

sy dulu beli pampers nb 1 peket je...pas tu pakai saiz s je...sb nb punye pampers mahal skit..hehe...

DeQWa said... [Reply this comment]

wah dah prepare siap2 dah...
tgk r kaksu dah bersalin....bestnye tgk bby...hehe..

isabelle said... [Reply this comment]

slmt memenuhkan beg.
harus la rasa mcm satu lemari nak bwk..sbb byk brg

ajumohit said... [Reply this comment]

hmmm persiapan mental dan fizikal pon penting azni...pushh!!!! hehehe

Kakzakie said... [Reply this comment]

Seronoknya nak dapat baby. Menghitung hati rasa lama. Tup-tup dah sampai masa...

Ummi Raid said... [Reply this comment]

Harap dapat dikongsi bersama. Kebiasaannya tiada dalam senarai persiapan bersalin iaitu pengurusan Uri. Semak --> Set Pengurusan Uri Ummi raid.
http://ummiraid.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...