Followers

Wednesday, June 15, 2011

# Percubaan pertama buat oreo cheesecake...

memang dah lama plan nak buat cheesecake ni..yang aku buat ni jenis yang tak payah bakar,just letak dalam peri sejuk jer..maklum la umah aku takde oven.huhu..ni nak kena masukkan dalam wish list ni..

resepi aku dah tak ingat amik kat blog mana,yang penting ia sangat mudah..

dutch lady fresh milk 80 ml 
butter 50g
oreo 2 paket 
cream cheese Philadelphia 250g
whipping cream 100ml
gula perang 1 tablespoon
gelatine halal 1 tablespoon + hot water 40ml
gula halus 1/2 cawan


 ni bottom crust dia..


 dah siap..masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek ni jadi keras..

gambar selepas 4 jam tu aku tak amik pulak sebab semua sibuk duk makan je..yang penting sedap ala-ala kek secret recipe walaupun lembik sikit..mungkin sebab berlakunya ralat semasa sukat cecair yang digunakan..maklum la aku guna botol susu izzul je buat sukat cecair..hehe,kantoi sudah!

3 comments:

Ila said... [Reply this comment]

kira oklah tu...ila pernha buat strawberi cheese cake tp entahlah...heheee

DeQWa said... [Reply this comment]

wah,cam best jer ...resipi sgt mudah...xyah pakai oven plak tue....nnt leh buat len ek,antar tkt 4 sikit..hehe

myamyza said... [Reply this comment]

wah, botol susu pon boleh jadik penyukat ek.. kagum2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...