Followers

Thursday, April 23, 2015

Pengalaman mengandung yang indah



sepatutnya harini check up tapi saya tak pergi huhu,mau kena bebel dengan cik misi nanti..alasan nya kalau pergi harini dah 3 minggu berturut2 g klinik..next week la baru pergi klinik,aci tak? haha.. sebab dah masuk 30 minggu jadi rutin check up adalah setiap 2 minggu..

2 minggu lepas memang ada temujanji check up yang saya pernah post entry pasal tunggu lama tu..boleh baca kat sini ye.. lepas tu isnin minggu lepas g sekali lagi untuk mgtt,result lum dapat lagi..tapi menurut kata ofismate kalau misi tak call tu maknanya result ok kot.. harap2 ok jela sebab mengandung sebelum2 ni tak pernah pulak kena kencing manis..

sekarang kok ada undang2 baru ye walaupun ibu ayah atau keturunan takda kencing manis tapi kalau ibu dah berumur 28 tahun ke atas memang wajib buat mgtt..ni misi yang bagitau..kat tempat lain taktau pulak saya..ni kali kedua buat mgtt..first time dulu masa ngandungkan izzul 6 tahun lepas kena minum sekali,kesnya berat badan naik 4kg dlm masa 2 minggu..amek kau!merasa la kan haha...

masa ngandung ziyyad takde masalah tapi early contraction @ preterm pulak..betulkan saya kalu saya salah ye..masa ziyyad 30 minggu dah rasa contraction macam nak beranak tu,kena tahan wad 3 hari..merasa pulak injection dexa yang maha sakit tu,menangis oi tak tahan sakit kena cucuk..pastu dengan gbs lagi tapi alhamdulillah beranak ziyyad paling senang..masuk labor room tak sampai setengah jam kot dah beranak..mana tak nya,pergi hospital pun jalan dah bukak 5cm..

misi pun terkejut sebab sekejap je dah 10cm..dengan pengalaman kena naik ambulan lagi sebab hospital daerah taknak terima kes saya sebab ada gbs,lagipun dorang takda antibiotik utk baby..utk ibu yang ada gbs selepas bersalin baby akan dicucuk dengan antibiotik sebab takut kuman gbs tu dipindahkan kepada baby semasa proses kelahiran berlaku..if tak cucuk antibiotik macam2 risiko boleh terjadi kat baby..nauzubillah..jadi naik la ambulan ke husm kubang kerian pada hari raya kelima tu..hehe..

masa izzul dulu taktau apa2,bila doktor offer amik epidural untuk tahan sakit laju je ku setuju..lepas tu heaven je rasa boleh baca metro sambil borak2 dengan husben..bila bukaan dah 10cm baru rasa sakit sikit tapi rasa nak teran pulak takda..serius,tak rasa langsung macam nak berak tu..

sebab tu bila bersalin kan ziyyad baru tau macam mana rasa nak berak yang orang duk cakap2 tu..masa ziyyad hanya sedut gas etonox jer..sampai tercabut wayar gas tu saya tarik haha..bila sedut je terus rasa lalok nak tido pastu husben goncang2 kan badan tak kasi tido..tido pebenda nye baby dah nak kuar ni..kelakar pun ada..

tapi setiap kali bersalin mesti ada drama sedih laki bini haha..

yang edisi ketiga ni taktau lagi macam mana,so far takda masalah..harap dipermudahkan seperti abang2 nya jugak dan harap dapat bersalin normal jugak kalini..cuma ngandung kalini rasa cepat penat dan mengah berbanding sebelum ni..faktor usia agaknye,maklum la dah 30 tahun umur mak eh..


3 comments:

Mar Mansor said... [Reply this comment]

dah 30 minggu ye..moga dipermudahkan..
memang indah pengalaman ini..tidak semua orang dapat rasa

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... [Reply this comment]

Assalam azni,
moga segalanya dipermudahkan AMIN

Rai OurKizuna said... [Reply this comment]

semoga dipermudahkan..

gas entonox tu memang buat jadi lalok.. masa nak bersalin no 2 pun sedut gas tu.. siap terlelap.. hahaha..tau2 je dah 9cm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...