Followers

Friday, April 10, 2015

Kadang-kadang urusan check up ni boleh buat sakit hati jugak



wah,tajuk kemain panjang..alkisahnya semalam ada check up kat klinik kesihatan..sebelum ni check up kat klinik presint 3, tapi start bulan lepas dah pindah ke klinik presint 18 pulak..temujanji pukul 9.30 pagi tapi pukul 8.30 pagi dah gerak dari rumah..

pukul 9 dah sampai klinik campur tersesat2 lagi cari klinik baru yang taktau kat mana tu..dah sampai ok la kan,amik no giliran then daftar macam biasa..lepas tu pegi klinik ibu dan anak..mak aii saya tengok ramainye orang kat ruang menunggu tu baik yang check up mengandung dan check up baby..tapi bersangka baik..klinik baru mungkin sistem baru mungkin lebih cepat..banyak mungkin gituu...

then letak buku pink kat tempat yg disediakan,kemudian misi panggil nama suruh pegi makmal untuk kencing..ok pegi makmal pulak..amik no sekali lagi..tunggu misi panggil no kejap je kat sini..misi bagi container yg dah siap label nama dan suruh g kencing..bila masuk toilet tergerak hati nak baca nama kat label container eh tengok nama salah,bukan nama saya kat label tu..keluar balik dan tanya misi,suasana jadi kelam kabut..misi tu silap bagi container rupenye..pastu baru dia bagi container yang betul..siap dia cakap la mujur puan tengok nama kat container ni..

dah setel urusan kat makmal,pegi balik kat klinik ibu dan anak utk dipanggil masuk ke bilik rawatan..kat sini la yang menunggu lama,dah tak larat duduk dah sampai kematu bontot tak jugak dipanggil nama..rasanya dulu masa check up kat presint 3 takda la kena tunggu selama ni..kat sana dulu kalau pegi pukul 8 pg pukul 10.30 atau 11 dah siap semua dah..ni alahai...

yang mana datang untuk check up anak kebanyakan saya tengok anak2 menangis dan meragam..yelah,tiga empat jam tunggu of cos la budak tu kebosanan..dah terbayang2 bawak check up anak nanti macam mana..

pukul 12.30 tgh hari baru nombor dipanggil dan jumpa misi..semua ok, cuma kena minum air gula isnin depan..kata misi ini prosedur terbaru kandungan 28 minggu kena minum air gula walaupun takda sejarah kencing manis..huhu..then misi cakap kena jumpa doktor jap lagi utk repeat scan..ok la..bila q nama kat doktor,doktor inform patient dia ramai so kena datang balik pukul 2 petang..of cos saya refuse..tak koser aihh nak datang balik dah la tunggu lama..kang datang petang nanti of cos berjaman pulak kena tunggu..baik tak payah,ingat orang takde keje ke..saya bagitau misi, scan hari isnin ni jela masa minum air gula..mujur misi ok je..pastu balik opis..

pada pendapat saya,perkhidmatan jadi lambat mungkin sebab klinik ni baru bukak jadi banyak lagi kekurangan..macam semalam misi ada bagitau mesin apa ntah takda lagi..so ini antara punca2 jadi lambat..

kalau ada yang tanya dah tau klinik gomen tunggu lama,nape tak g swasta je?sayang duit lettew..ok,saya adalah pekerja gomen of cos saya nak guna segala kelebihan yang diberikan oleh gomen..buat apa nak bayar mahal2 sedangkan ada yang free,of cos sayang duit jugak!



2 comments:

Puan Kutu said... [Reply this comment]

rintihan biasa la kan klu checkup klinik kerajaan..klu sejam dua tu tahan jugaklah,.ni punya lama kalau sy pun hati panas..hehe

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... [Reply this comment]

Assalam azni,
tu laaaaaaaa
kalo kena klinik hat besor memang ramai n lambat
iols dolu dapat klinik yang kecik
so cepat & tak ramai sangat he3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...