Followers

Thursday, October 10, 2013

Saya nak kurus



sebelum ni tak terfikir nak jaga berat badan ke apa sebab saya merasakan badan saya jenis lambat naik..so duk pulun makan macam tak ingat dunia..lama kelamaan saya perasan kain baju kurung jadi ketat nak zip pun susah..seluar jeans lagi la bukan kata takleh butang,nak sarung pun sangkut kat peha..husband pun cakap muka makin bulat,dagu bukan double lagi dah,dah jadi triple gamak nya sekarang ni..masa tu baru rasa alamak alamak!!nak buat macam mana ni?terpikir dan menyesal sendiri..nasi sudah jadik bubur..

paling sentap pernah ditanya mengandung lagi ke?huhu..yelah,perut saya macam mengandung 3 bulan sekarang..mengandung lemak!

jumaat lepas bila timbang oh my buntang bijik mata bila tengok berat dah cecah 54 kg..berat badan saya sebelum ni adalah 46 kg..8 kg naik baru sedar?rasa nak nangis pun ada..nasib baik sedar jugak..jadi saya perlu lakukan sesuatu untuk turunkan berat badan..

dua bulan lepas saya dengar ceramah dari seorang pakar kesihatan dan dia ada bagi formula untuk check sama ada berat badan kita ideal ke tak..okeh,camni ye..

tinggi kita - 100 = A
A - 5 = B
A + 5 = C

B hingga C adalah berat badan yang sesuai dengan kita..

contoh saya sendiri
tinggi saya 152 cm
152 - 100 = 52
52 - 5 = 47
52 + 5 = 57
jadi min berat saya adalah 47kg dan 
max berat adalah 57kg..
jadi berat dalam linkungan 47-57 masih ideal..

kalau berdasarkan formula ni berat saya masih lagi ok sebab baru 54 kg kan ehemm..tapi saya tak puas hati,melonjak2 nak kuruskan badan sebab nak dapatkan balik berat 46kg tu..so kena usaha lebih la kan..

usaha untuk kuruskan badan baru bermula minggu ni..antara cara-cara yang saya lakukan adalah :

control makan
kalau sebelum ni makan nasik 3 kali sehari,sekarang saya kurangkan kepada sekali sehari je..seriously diet atkin ke kira kalori makanan ke saya tak reti..saya just ikut diet saya sendiri..apa yang saya buat kurangkan makanan yang manis dan berminyak..
exercise
yang saya buat sekarang ni adalah skipping dan aerobik yang di download dari you tube..buat kat rumah je sambil dikacau anak2..ahaha..
skipping tu memang abis basah baju dengan peluh..setiap hari buat 200 kali..dan saya akan tambah day by day jumlah dia..mula2 buat memang sakit abis betis ni..dah lama tak workout kan..nanti lama2 ok la..

mungkin agak lambat berat nak turun sehingga dapat dapat 46kg tu..tapi sekiranya ada usaha berterusan dan berdisiplin maka tak mustahil..saya sahut cabaran ini..hehe..

btw,saya suka baca blog bibi ni..memberi saya semangat nak kurus jugak..bibi dah capai berat badan yang dia ingin kan..good job!






12 comments:

Masya said... [Reply this comment]

samalah sy pun berat skrg 54 alahai bilalah nak dapat berat 47 balik ni.. mcm sebelum mengandungkan anak dulu.. anak pun dah besar 5 tahun.. ibu naik berat xmoo turun² huhuhuhu

adrianna syaz said... [Reply this comment]

Sya skrg pun..klu mkn byk..3,4 ari je dah bleh rasa bdn mengembang..hehenk kna diet jgk ni..

Rai Ourkizuna said... [Reply this comment]

azni,
instead of kurangkan makan.. apa kata tambah kekerapan makan.. tapi makan dlm jumlah yg sedikit.. semua org nak kurus, nak cantik nak sihat.. tapi taknak la kurus tapi nampak cengkung kan.. choose the right food.. take care..

Hanie said... [Reply this comment]

haaa.. azni kene konsisten tau excersice tu.. patu ambik mkn yang tinggi serat mcm oat, buahan,sayuran dan minuman protein.. lagi.. bile excersice byk kuar peluh kan.. jadi bykkan minum air msk kurang2 pun 3 liter k.. semoga berjaya..chayok chayok..

faraherda.razalan said... [Reply this comment]

Sy setuju dgn komen Rai. Betul tu. Kerapkan makan tp kuantiti sket. kaedah mcm ni, kite tak berasa lapar sgt. Pilih makanan yg sihat.

Sy tak suke diet kurus. Sy pilih diet sihat je. Hehehehe~

Puan Kutu said... [Reply this comment]

sy pun dok makan byk ni,dh rasa macam badan naik jugak..aduh kena buat sesuatu jugak nmpknya..:)

chaiyaok,semoga dpt berat idaman

inazamri said... [Reply this comment]

salam kenal dr akak.ZDone follow u.tggi akak 152 tp berat akak 62kg..obes patut ler malas je skrg.ok nak mula exercise balik lepas ni.

kinna said... [Reply this comment]

azni, kwn sy diet ikut kalori intake.cepat sungguh bdn dia turun.tp kena rajin kira kalori la. apa yg dia mkn semua dia tulis. pastu dia check kalori in n kalori out. try this, maybe it works 4 u 2!

ridoma said... [Reply this comment]

Assalamualaikum kak. saya boleh membantu akak untuk mendapatkan berat badan ideal secara sihat dan improve masalah kesihatan yang lain juga.bonus, boleh turun 2kg dalam hanya 4hari tanpa ubat! mahu tahu caranya? http://ridoma.blogspot.com/2013/11/herbal-life-cara-hidup-sihat.html

Hafez Zahruddin said... [Reply this comment]

Bila baca kisah nak kurus badan ni, saya pun sedang proses turunkan berat badan.
Umur dah over 30 dah. February 2014 lepas berat saya 120kg dan doktor dah diagnose yang saya ni borderline diabetic.
Tapi alhamdulillah, sekarang ni semaking susut hehehe.
Awal June lepas saya 102kg.

Hujung bulan ni nak timbang berat, nervous lah!

Hafez the Great
sedang berusaha untuk capai 68kg...

Zarina Taharim said... [Reply this comment]

Saya pun dalam menurunkan berat badan.. 3 bulan saya dah turun 4.5 kilo..
saya cuma jaga kalori, exercise sikit n sapu larome...

012-614 2871

Zarina Taharim said... [Reply this comment]

Saya pun sedang menurunkan berat badan...dalam 2 bulan saya berjaya turun 4.5 kg...tp saya just jaga kalori, exercise sikit n sapu larome...

if nk tau pe2x..leh contact saya yer..012-614 2871

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...