Followers

Monday, March 19, 2012

Pertama kali buat tiramisu...

salam semua..hari isnin datang,lagi pastinye ramai yang bluess hari ni termasuk la anak kecik saya yang nangis bila dihantar ke rumah babysitter..huhu..

ni percubaan pertama buat tiramisu..selama ni ingat susah nak buat tiramisu sekali google2 resepi tengok very the easy peasy sebenarnye *mode berlagak sudah datang*..haha..alhamdulillah menjadik jugak tiramisu ni kalau tak ke tong sampah la jawabnye..

resepi amik dari sini


bahan-bahan dia adalah seperti gambar dia atas..semua bahan dibeli di kedai bakery yummie di bangi ye..

ni gula ye kawan-kawan..ada yang tak kenal gula kerr?

gula dikacau dengan cream cheese jenama tatura sehingga sebati..memandangkan mak takde mixer maka kite kerah aje la kudrat lengan ni..
masukkan sesudu esen vanilla untuk bagi bau wangi sikit..

kacau lagi dan lagi...sampai la pueh ati.. :)

biskut tadi dicelup dengan air nescafe yang dibancuh tanpa gula ye..kalau takde nescafe milo pun boleh jugak..kena susun cantik-cantik sebab kalau tak cantik mood nak makan tak datang..

curahkan adunan cream cheese tadi 

buat la berapa banyak lapisan yang korang suka..letak biskut pastu cream cheese..biskut pastu cream cheese..pastu gunakan tapis untuk tabur serbuk koko di atas cream cheese tu..ni optional..
view dari tepi..dah siap simpan dalam peti ais lebih kurang untuk 4 jam..pastu boleh dimakan sejuk-sejuk yummy.. :)

5 comments:

♥cikmOt♥ said... [Reply this comment]

bestnya...mana gambar yang sudah dipotong...

mamyharraz said... [Reply this comment]

nampak mcm senang nnt nak try buat lah ;)

tq share resepi mudah ni :)

DeQWa said... [Reply this comment]

nak sikit....hehe
dah try buat 2x dah,sedap....
guna resepi kak ana jugak tp xletak biskut tiramitsu pakai kek span jer..
bile simpan mkn sejuk2 dah jadi cam aiskrim jer,anak2 buah suke...
nak buat lagi tapi takde masa,brg lak kena beli kt care4 @ kedai bakery..

wan nurul hezrina said... [Reply this comment]

weh post jer tak guna.bawak mai ckt lor!

aanie said... [Reply this comment]

owh, dia x yah bakar ek azni?
tgk macam senang, tp nak buat tu confirm susah..kekeke...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...