Followers

Monday, July 15, 2013

Resepi cheesekut



Nama sebenarnya adalah CHEESECAKE BISCUIT tp panjang sgt..jadi kita singkatkan jadi CHEESEKUT..hehe..amat mudah disediakan dan bahan2 dia pun tak banyak,hanya 4 bahan jer..sesuai dijadikan pencuci mulut masa berbuka..dengan rasa dia yang lemak manis tu pehhh!sedapnye!



BAHAN-BAHAN
1 paket biskut deluxe crakers hup seng..beli yang original tau..abaikan tangan kecik yang sibuk duk tunjuk gambar biskut tu.. :)
susu pekat tak kisah cap apa pun,ada org guna setengah tin..tapi saya guna lebih dari setengah tin sebab saya suka manis..ikut lidah masing2 yer..
cream cheese tatura
susu tu guna sikit jer..sekadar untuk cairkan cream cheese jer...

CARA-CARA
pukul cream cheese,susu pekat dan susu segar..saya takde mixer so guna blender pun boleh..susu segar tu letak sikit jer tau,dalam 3-4 sudu kot,agak2 sebab kalau cair sangat campuran ni tak mengeras walaupun dah bubuh dalam peti semalaman..ni pengalaman sendiri..sebab ni dah kali kedua saya buat cheesekut ni..expert dah sikit..hehe..

biskut tu kena celup susu full cream dutch lady dulu pastu baru susun dalam bekas..ini supaya senang dipotong nanti.

celup susu,susun,lapis la dengan campuran cream cheese tadi..pastu lapis biskut lagi..ulang langkah ni sampai biskut abis..

dah siap,simpan dalam peti ais semalaman..pastu baru la boleh potong and ngap..dap dap dap!

diharap dapat membantu sesapa yang tengah mencari resepi yang simple sebagai pencuci mulut untuk berbuka nanti..


7 comments:

Gieyana said... [Reply this comment]

biskut tue rendam dgn susu pekat ker Azni?
nmpak menariknyer..

faraherda.razalan said... [Reply this comment]

Gamba yg ade tgn debab tu, assistant ke? Heheheh!

Simple la dessert ni. Ley try ni...

*azni* said... [Reply this comment]

Gieyana : bukan rendam yang,celup jer..bukan susu pekat tapi susu segar dutch lady tu..

aanie said... [Reply this comment]

cream cheese tu mana nak cari?

*azni* said... [Reply this comment]

aanie: kat supermarket ada..ni azni beli kat mydin jer..

~MommyAida~ said... [Reply this comment]

wahh nampak sedapp sangattt..nk try lah nnti..hihhihi

kesoma rai said... [Reply this comment]

wahh..sakannn...teringin jugak la nak cuba nanti..mesti bebudak ni suka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...