Followers

Sunday, May 6, 2012

Review pam susu : medela swing dan spectra 3

kemain skemanye tajuk..atas permintaan ramai (ke saya yang perasan ni?) maka nak try la jugak buat entry pasal review produk..sebelum ni asik tengok orang lain je duk buat review-review nih..haha..tapi ini adalah dari sudut pandangan saya semata-mata..lain orang lain pulak pendapat dorang kan..betul kan?kan?


gambar google medela swing

PROS MEDELA SWING
sangat ringan dan kecik (sebesar tapak tangan),senang untuk bawak travel dan ibu-ibu yang jenis selalu out station..boleh simpan dalam handbag je..
boleh guna elektrik dan battery (4 biji bateri size AA)..bila pakai battery dalam kete pun boleh pam..mudah bukan..
ada 2 phase expression..2 minit yang pertama untuk stimulation (fast pumping rhythm ie 120 stimulation)..bila dah rasa let down reflect dan susu dah memancut-mancut keluar maka boleh la tekan butang let down..pastu baru expression (slower pumping rhythm to express your milk gently and efficiently).
bila saya mula-mula pakai swing ni mak aih lembutnye dia punye softfit breastshield tu,tak sakit langsung masa mengepam..pastu saya rasa susu keluar lebih banyak dari biasa dan breast memang betul-betul kosong..masa guna spectra dulu sekali pam kadang-kadang pernah dapat 2oz sahaja tapi swing ni saya boleh dapat 4oz walaupun saya pam selepas ziyyad menyusu..hebat kan?

CONS MEDELA SWING
harga yang agak mahal (bagi saya la),nasib ada orang nak let go murah-murah,merasa jugak la ahkak pakai swing..kalau tak,duk telan air liur dan melopong saje la..haha..harga yang saya tengok rm799 akan tetapi kalau rajin bloghopping boleh jumpa yang jual rm650..tu paling murah saya penah jumpa la..kena rajin carik la..
its a single pump..tapi anda boleh buat jadi double pam sebenarnya..sebelah b bagi anak nenen,sebelah lagi pam pakai swing..double pam jugak kekdahnya tu..tak gitu kan?
cepat masuk susu dalam motor sebab tubing dia takleh letak filter macam spectra..yang ni mak kena peka la sket..masa pam tu kena tengok2 sikit..jangan duk baca blog je..kalu dah rasa let down pastu susu dan mancut-mancut tu cecepat la tekan butang let down..kalu tak susu masuk dalam tubing terus ke motor..kena anta servis maka duit pon melayang-layang tau.. ;)
bunyik bising sikit tapi takde la bising sangat..dia bunyi macam vibrate jer..kena letak dalam laci kalau tak memang orang boleh tengah vibrate dia tu...

tu je yang ahkak boleh review pasal medela swing sebab ahkak pon baru guna..tak sampai pon 7 kali guna dah menggedik nak buat review..ahkak memang camni dikk...haha..k,ni nak cite pasal spectra 3 pulak..banyak jasa pam tu kak ahkak tau..



spectra 3

PROS SPECTRA 3
murah iaitu rm 300++ pastu boleh tambah set untuk double pam harga dalam rm 60-75 (tengok kedai)
boleh double pam..saya hari minggu kalu pam memang guna double..boleh dapat hingga 9oz sekali pam..tetapi kalu saya buat single pam tak dapat pulak 9oz..pam belah kanan dapat 4oz,belah kiri 3oz..ha,tak cukup 9oz..nape ye?
satu lagi yang best tentang spectra ni bunyik dia yang perlahan..orang kat sebelah pon taktau kite tengah pam..

CONS SPECTRA 3
berat wohh (1.4kg),agak bulky untuk dibawa travel..macam saya kalau hari bekerja saya tinggalkan spectra kat opis,setiap jumaat saya angkut balik rumah pastu setiap isnin angkut bawak opis pulak..camtu la..isnin hingga jumaat saya tak pam kat rumah sebab saya dah ada pengepam terbaik di dunia iaitu ziyyad..haha..lagipun dulu saya takde pam kedua..


camna?ok tak penerangan saya?kalau ada terkurang terlebih harap dimaafkan la yer...eh,kalu korang nak tambah apa-apa pon boleh komen..takpe,saya pon masih dalam proses belajar lagi dalam bf ni..sama-sama la kita saling membantu..ye dak?

17 comments:

Aju Mohit said... [Reply this comment]

Syukurla condition ok kan Azni, yang penting dpt pump dgn baik kan barulah mood happy!

DeQWa said... [Reply this comment]

wah,blog berwajah baru la...cantik la
edit sendiri ke???buatkan sekali,,kekekeke...
akak sayer pakai pam spectra tue,nampak cam senang jer....
nak jugak komen tue,walupn bujang lg,hihihi

IDAZS said... [Reply this comment]

salam, penerangan yang sangat bagus ni :)

IDAZS said... [Reply this comment]

salam, penerangan yang sangat bagus. :)

wan nurul hezrina said... [Reply this comment]

wah review lengkap babe..huhu..oklh senang nk pump.lgpun ko dpt beli murah.syukur

shark said... [Reply this comment]

ank kedua mcm nak try medela ni..nice info btw :)

salam kenal dari saya :)

bibi yusof said... [Reply this comment]

salam... awak nk tnye, mase awak tukar dr gune spectra ke medela, ade beza tak.. medela kan suction die soft, spectra kuat.. dapat adapt terus tk ngan pump..

Noorly A Puad said... [Reply this comment]

Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

Anonymous said... [Reply this comment]

salam . saya berminat nak beli pam madela swing. saya nak tahu bunyi mengempam dia, adakah sama mcm pam spectra

ieta said... [Reply this comment]

Salam, blog walking tentang BF dan menyertai blog puan. Terima kasih atas info yang sangat2 bermanfaat

Mama Ibad said... [Reply this comment]

terima kasih blog owner.. info yg dicari-cari :)

suhaina ani said... [Reply this comment]

Thanks bebanyak pasal info ni...saya nk beli la medela swing.dh anak ke 3 baru nk beli...tp rsnya masih blm tlmbt kot

suhaina ani said... [Reply this comment]

Saya dah beli pun pam medela ni....mmg best la..x pnt...klu gune manual rs nk pengsan lepas mengepam....sng nk bwk ke mane2...sy aritu nk beli spectra tp bile tgk besar n berat terus x jd nk bli.ni sy nekad beli kat onebabyworld slm guna package rm799.dpt beg,ice pack,drying rack bottle n mcm2 lg.okla tu.nk yg murah xde stok..

mira said... [Reply this comment]

Assalamualaikum.

Terima kasih untuk review. Saja nak kongsi Medela Swing yang jual di sini. Murah tak?

https://www.facebook.com/pages/Medela-Breastfeeding/163072117092122

Sheenalicious said... [Reply this comment]

Salam Sis,

Saya terjumpa blog sis ni pasal Review Medela Swing....Saya plak baru je beli medela Swing minggu lepas....baru pakai 4x tetiba dpt plak Medela Symphony dr keluarga mertua as gift....saya mmg suka pakai dua2 pam Medela ni....tp sebab da penah guna Medela Symphony kt hospital so saya prefer Symphony la...so nak let go Medela Swing RM610....ni da termasuk postage dr German....still under warranty...kalo ada sesiapa nak bole la PM saya...email saya hasinah_md@yahoo.com atau add saya or PM saya kat FB Hasinah Beeck....

Ummi Biz Online Shop said... [Reply this comment]

As Salam...
Haaa....dah beli pam tu...jom tambahkan koleksi susu anda...disamping breastfeeding...anda juga boleh slimmmm...sapa kata ibu menyusu tak boleh slim...jom layannn

Blog Title : Cantik Langsing..UmmiBiz
Blog Link : http://www.ummibizonlineshop.com/


Ummi Biz
011-12374448

Intan said... [Reply this comment]

Salam sis,
Review pam susu yg jelas dan lengkap. Terima kasih di atas perkongsian ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...