Followers

Wednesday, February 6, 2013

Family planning



hai hai hai..bersua lagi kite hari ni di rancangan ini semua poyo..hahaha..hari ni nak cite pasal family planning saya guna sekarang..eh guna ke amik..lantak la..

family planning is to plan a family..merancang keluarga adalah perlu,bukan untuk menolak rezeki tuhan..hakikatnya dalam membina sebuah keluarga bahagia pelbagai aspek perlu diambil kira dalam membesarkan zuriat..betul tak?

mula-mula dulu dalam usia ziyyad 3 bulan cenggitu saya amik pil noriday..bertahan la 6 lebih rasanya makan pil tu..pastu saya dah malas tambah2 pulak asik la terlupa..dah la misi cakap kalau terlupa makan boleh mengundang bahaya..hormon jadi tak stabil pastu kalau bersama boleh mengandung lagi..camtu la yang saya paham..kalau saya salah tolong jolokkan betulkan ye..

pastu saya stop dan tak amik apa-apa perancang pun..kunun2 merancang sendiri tapi hati tetapp tak tenang..walaupun pjj dengan hubby tapi tetap takut gak..nampak tak?..haha..lagipun period tak datang selama saya bf ziyyad..syukur lah kat situ..misi cakap ada kebarangkalian untuk mengandung tetap ada walaupun tak penah datang period selepas bersalin tu..hurmm...

pastu dalam bulan 11 tahun lepas masa tu ziyyad umur 14 bulan,bendera merah pun berkibar..dalam masa yang sama saya duk pikir takleh jadi ni kena gak amik perancang..bulan 12 datang lagi period,kira regular la..nekad nih..hari ketiga period saya g klinik presint 3 dan amik suntikan depo-provera..tadah jelah bontot masa kena cucuk tu,kebas jugak la sehari..takpe,asalkan hati lega..hehe..

 
gambar google

setiap 3 bulan kena cucuk..next appoinment bulan 3 ni..tapi tapi selepas cucuk,period tak datang langsung..huhu..bulan 1 tak datang langsung period..bulan 2 taktau lagi,kena tunggu sampai abis bulan ni..satu lagi napsu makan memang besorr..makan ajelah keje aku..mujur la jenis badan tak naik..kalau tak mau laki tak kenal bini sendiri sebab dah gemuk..

5 comments:

♥cikmOt♥ said... [Reply this comment]

berat badan naik dak???? ishh menakutkn...

*azni* said... [Reply this comment]

tak timbang lagi kak..takut gak..haha..

Rai Ourkizuna said... [Reply this comment]

kawan akak ada ambik jugak suntik motot ni..dia kata berat naik + period jadi tak stabil.. husband akak pulak jenis skeptikal sikit bab makan/cucuk hormon2 ni..so tengah pk2 nak guna iucd..tapi takut jugak.. katanya period sakit..tapi kawan akak kata family dia semua dok pakai (yang pompuan la..) so far ok je..hmm..duk menimbang2 lagi ni..

bibi yusof said... [Reply this comment]

awak... sy amek implanon... huhu tahan for 3 years, awak amek kat situ byr berape ye..

Izan Ishak said... [Reply this comment]

azni, k.izan lah tu yg dulu2 mkn pil tapi terbabas dan tau2 dah pregnant si kembar. sejak kembar lahir mmg tak amik apa2. planning sdn bhd sajalah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...