Followers

Wednesday, January 9, 2013

Kisah izzul potty train



Hari ni adalah hari kelima potty train izzul..alhamdulillah,nampak la peningkatan nya..bagus anak mama..agak lewat sy potty train izzul yakni di kala usianya 3 tahun 2 bulan..tapi takpe la,better late than never bak kata ayah saya..kahkah..

saya mulakan pada sabtu lepas..aiyoh!terbabas gak la tiga pat kali pada first day tu..penat mak aritu basuh air kencing dia je..pastu bila dah terkencing dalam seluar mula la nak mandi terus..tak main cebok2 je,nak mandi basah kepala..jenis suka main air la katekan..huhu..

hari kedua ok sket,2 kali je terbabas..hari ketiga mak taktau sebab hantar dia rumah angah..tapi mengikut kata nadia,makin ada improvement sebab dah tak terbabas lagi dah..nak kencing jer terus bukak seluar dan g bilik air..lepas kencing terus basuh sendiri..cer kalu kat rumah,semua nak mama..mama bukak seluar,mama timan(teman),mama basuh..pendek kata semua mama lah!ngade-ngade ini budak..kat rumah bs boleh lak buat semua benda sendiri..pening mama tau...

izzul tak 100% diapers free sebab malam still pakai lagi..mama tak larat nak bangun malam-malam kejutkan dia untuk kencing setiap 2 jam..tak diberi kekuatan lagi ke tahap itu..haha..sebab nye dia jenis kalau dah bangun susah nak tido balik..pastu buat bising ziyyad pon bangun sekali main secara berjemaah dengan abang dia..huhu..

sebenarnye dah 2 hari berturut2 2 beradik tu bangun pukul 4 pagi dan main macam hari dah siang..main beskal,baca buku la,main tulis2 la..stress tapi mak gigih layan anak..sebab buattnye mak terlelap kejap ada la tangan kecik duk tepuk-tepuk muka mak sambil tanya

"nih?? (tangan kecik sambil tunjuk gambar harimau kat buku)"
"tu harimau aum aum" jawab mama dia dalam mamai..haha...

taktau la rutin dorang berubah camtu kenapa,padahal tido lewat malam-malam..pelik gak dari mana datangnye tenaga dorang nih?

selalunye dalam pukul 6.30 pagi baru dorang tido balik..saya tinggalkan dorang yang masih tido kat adik saya jer..pandai-pandai la makcik dorang uruskan nanti..hehe..

eh,cite potty train tadi kan..ke laut dah sikit..ha,camtu jelah..siang tak pakai diapers,malam je pakai..jimat duit sikit bila anak dah diapers free nanti..kan kan?

tapi saya perasan izzul dah tak poo poo siang hari lagi dah..dia poo poo dalam diapers di malam hari..minggu depan insyaallah nak cuba latih tak pakai diapers malam pulak..doakan saya berjaya ye..

7 comments:

~MommyAida~ said... [Reply this comment]

hehe..saya pn lambat potty train ank sy..tp okla jugak drpd takde langsung kan..Sekarang dah ok dah cuma mlm tu , still pakai lagi..sbb tak larat nk bngun mlm cam azni juge..hehee

bibi yusof said... [Reply this comment]

azni, patot nye umur berape ek nk kene potty train? 2 years ker? mcm awal je.. hehehehe... tk tau ape lagi umur 2 tahun tu..

poo poo mlm mlm, sbb tk reti nk poo poo kat toilet lagi kot.. so peram sampai pakai pampers.. hehehe

good luck!

LYAfrina said... [Reply this comment]

lama-lama ok la tu..pmulaan normal la terbabas kan.. asya pon seusia 3thn++ dah xpakai pampers siang hari.. tp y mlm ni..smpai sekarang usia 4 thn..nk msk 5thn.. malam still bpampers

MaMa Rey said... [Reply this comment]

anak sy pun skrag tak pakai diapers siang dn malam..tapi kalau nak jalan tu masih pakai lg..tengah train anak tak mau pakai diapers time jalan2

Lulu Caldina said... [Reply this comment]

wah semangat sehingga berjaya! hehe..


singgah sini pagi ni sbb saya terkesan ada trafik dari blog ni ke Lulu-Pages. Bila tgk takde lak dalam bloglist, biasanya kerana bloglist lah kan.. apa pun, tenkiu :)

Rai Ourkizuna said... [Reply this comment]

damia tak potty lagi..ibunya malas lagi..alasan konon mengandung.. kehkehkeh..tapi nak jugak potty train kan dia cepat2..boleh jimat duit diapers.. aqil da totally diaperless.. nanti tinggal damia dengan adik dia la nanti..

awal2 train kena sabar la kan..seminggu dua je biasanya..

IntaNBerliaN said... [Reply this comment]

tahniah, pkmbgan yg bagus :)

alisha pun mlm msh lg pkai pmpers.. sy lum ajar lg, bkn pe, sy mls lg nak bgn setiap 2 jam... hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...