Followers

Monday, November 26, 2012

Takde cite monday blues hari ni...


pagi ni terasa lega bila kejutkan izzul dia tak bangun sambil nangis dan nak g rumah ibu dengan berlapang dada..peh,ayat..alhamdulillah..kalau anak tak monday blues insyaallah mak dia pun takde monday blues jugak..haha..betul apa saya cakap ni..bagi mak2 yang bekerja bila pepagi korang tengah kelam kabut uruskan anak dan nak ke opis tetibe anak meragam menangis merengek nak macam2,tak ke korang rasa down?rasa macam nak bukak balik tudung,tukar baju dan duduk bersila jaga anak kat rumah jer..ke anak korang ok je pepagi?anak i is tengok keadaan..ada hari ribut taufan melanda,ada hari pelangi terbentang ceria..sekali lagi ayat novel..kahkah..

ini lah hakikat yang mak hadapi sehari-harian,tambah2 lagi pjj dengan hubby yang taktau sampai bila ni..mak tabah okeh besarkan anak sorang-sorang..dan semoga tuhan terus bagi mak kekuatan untuk membesarkan anak-anak..

tapi kan kejadian pagi tadi kelakar dan sakit hati pon ada..2 in 1 giteww..adehh..malam tadi ziyyad tido awal dalam pukul 9 lebih dah tido..si abang jela duk bising walaupun main sorang2 mulut tetap la potpet potpet..sesekali duk panggil mak ni..mak nak baca surat khabar pon tak senang tau..last2 mak simpan je surat khabar tu..ape ke hal baca paper padahal lagi dua tiga jam dah masuk hari lain,cite pon dah lain..huhu..

yang pelik izzul minum susu sampai 2 botol dalam masa tak sampai setengah jam malam tadi..naik heran dah mak..dahaga sangatkah dia..lepas minum sambung main pastu tido..mak terjaga pukul 4 lebih,g raba bontot si abang..oh,dah berat diapers dia nak kena tukar ni..tetibe si adik lak bangun,nenenkan adik dulu..tapi si kecik tu takmo tido pulak..mungkin sebab tido awal tadi..masa nak tukar diapers abang tu terbau busuk sekali tengok abang berak..dia lena je tido walaupon berak selambak..ya Allah..

terpaksa angkat dia yang tengah mamai tu masuk bilik air dan mandikan..pukul 4 pagi dan kesejukkan..pengajaran,sape suruh berak sambil tido..dia tak nangis langsung tapi mulut duk ucap sejuk sejuk..

pakaikan baju selimut baru dia tido..tapi si adik tetap takmo tido..duk kacau si abang..sukati la dik,asal jangan nangis dah la..mak terjaga pukul 6 tengok adik dah tertido sebelah abang..comel sangat korang ni..haha..

pagi ni angkat adik dulu anta rumah ibu,pastu si abang pulak..nasib abang nak jalan sendiri,tak payah mak dukung..kalau tak cair abis mekap mak tau dukung korang dua-dua..sorang 13kg,sorang lagi 9kg..hujung-hujung,apa yang tinggal kat mak?tulang jelahhh...





3 comments:

Rai Ourkizuna said... [Reply this comment]

alahai..kesian abang..penat sangat sampai berak pun tak sedar apa..

betul kan..kalau anak down kita pun jadi takde mood..stress je T_T

♥cikmOt♥ said... [Reply this comment]

dugaan membesarkan anak...hew hew...

etuza said... [Reply this comment]

salam kenal datang follow ya..tuan blog..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...