Followers

Friday, June 15, 2012

Puree labu untuk si bambam

seriesly saya tak pernah buat puree labu untuk ziyyad walaupun umur dia dah 9 bulan lebih until la semalam..mimpi apa tah tetibe ting datang keinginan untuk mempuree labu..hewhewhew..dan baru ku tau nak kopek kulit labu tu kemain susah wehh,makan masa sepetang jugak la *tipu*..itu baru beli separuh buah labu bukan sebijik dah berpeluh ketiak mengerjakan labu tu..jadi wahai anak-anak sila la hargai pengorbanan ibumu ini.. ;)

kalau selalu buat puree epal,kentang,brokoli,carrot,bayam what else ek tak ingat dah (T_T)..jadi kite mencuba labu pulak..cantek warna kuning dia bila dah jadi puree tu..

buang kulit dan basuh bersih-bersih

 rebus..

 blend..

simpan..

bekukan..atas penuh dengan stok susu,bawah dengan stok puree..sarat dah peti ni..

lepas tu saya buat bubur nasi+ikan tenggiri+puree labu ni..alhamdulillah berselera anak teruna kecik tu makan eh abang dia pon join makan sama..camtu la,takde la mak ni kecik hati..hahaha....

6 comments:

eB said... [Reply this comment]

ms msk bubur tuh camner plk eh?

bibi yusof said... [Reply this comment]

Cantik kan kaler labu... Sy pon suke.. Keladi dah penah buat?.. Kaler die.cantik.bile.jadi puree...

kakcik said... [Reply this comment]

Mak yang rajin. Semoga anak2 tahu menghargai. :)

Huda said... [Reply this comment]

uii rajinnye azni buat utk si kecik :) nampak cam sedap :)

Kakzakie said... [Reply this comment]

Bila ada anak kecik kena kreatif dan rajin - yg sihat anak sendiri kabn. Suka kakak tengok stok susu bhgn rak atas..

Mummy GreenyHouse said... [Reply this comment]

Ooo..sy kalau nak buat puree labu, terus stim dengan kulit2 nye skali (means lepas belah 2, buang biji, basuh bersih2, then stim..) pastu dah masak, korek je ngn sudu..yela, nak kopek mmg berpeluh jugak...hihi. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...