Followers

Wednesday, April 18, 2012

Keliru aku keliru!

petang semalam kan saya buat entry pasal derma darah kan..pastu kak wanie komen ibu yang breastfeeding takleh derma darah..terperanjat gegurl!baru gegurl tau fakta nih..lagipun kak wanie keje kat MOH mesti la dia tau kan..betul tak kak wanie?hehe..

maka saya pun google la syarat-syarat untuk derma darah..pak google jugak yang banyak berjasa kan..haha..
ni syarat-syarat dia...

* sihat tubuh badan/tidak mengidap sebarang penyakit   - pass
* berumur 18 tahun hingga 55 tahun   - pass
* berat badan 50 kg ke atas   - pass
* tidur berterusan melebihi 5 jam   - pass
* telah mengambil makanan/sarapan sebelum menderma   - pass
* tidak mengambil jenis ubat tertentu dalam tempoh seminggu   - tak pass sebab amik noriday
* bagi wanita :
     * tidak mengandung   - of cos tidak
     * haid selepas hari ke-5/seminggu  -  tak period lg lepas bersalin
     * tidak menyusu anak   -  tak pass
     * tidak menjalani pembedahan,bersalin atau menerima pemindahan darah dalam 6 bulan lepas  - pass

berdasarkan syarat-syarat tu maka dengan ini mak isytiharkan lain kali jelah derma darah..niat dah suci murni dah tapi hajat tak kesampaian..simpan saja la niat tu...haha...

apa-apa mak akan pergi jugak kat kempen tu sesaje nak bagi opismate hangin sebab mak tak layak derma darah..bior dorang je yang derma..amacam?haha....weh,aku bagi support dari tepi jela ek... ;p

9 comments:

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... [Reply this comment]

owhh baru ku tahu juga..thanx for sharing..

niat murni kita kdg2 leh bahayakan diri kita sendiri kan azni...:-)

wanie md zain said... [Reply this comment]

hehehe azni..sejadar berkongsi..so pendam dulu niat tu sehingga bebas dr bf baru leh yek..

IntaNBerliaN said... [Reply this comment]

hihii.. nsb baik sempat tahu pasal ni kan.. :-)

♥cikmOt♥ said... [Reply this comment]

ok gegirl memang tak pas...hahaha

wan nurul hezrina said... [Reply this comment]

sib tak g kan azni.aku nk d=follow ko sbb akupun tak layak derma

aanie said... [Reply this comment]

a'ah la azni....ibu yg bf xleh derma darah....

xpe, niat suci murni tu malaikat dah catat....:)

p!nkerton said... [Reply this comment]

aah azni mmg tak boleh, sbb tgh derma susu kat anak. hihihi.. postpone dulu hajat tu ye :D

DeQWa said... [Reply this comment]

Sy pun tak layak jugak....
berat tak lepas...kekekkee...
so tengok & bg semnagt kat kwn2 jelah...haha

Izan Ishak said... [Reply this comment]

hajat tak kesampaian nak derma darah... takpe lain kali boleh kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...