Followers

Tuesday, April 3, 2012

Dialog di sebuah pasar raya..

di suatu petang yang hening (ceh ayat novel pulok) kelihatan seorang mak tengah meninjau-ninjau dekat rak susu..tetibe datang sorang promoter susu untuk membantu..bermula lah dialog itu....hehe..

akak promoter : anak minum susu apa dik?
me : dugro je kak..
akak promoter : taknak try anmum ke?(sambil tunjuk sampel)..anak berapa tahun dah umo?
me : 2 tahun 4 bulan..boleh gak..balik rumah nak try bagi susu ni kat dia..tapi dia minum susu jenis coklat kak..kalau putih gini dia taknak..
akak promoter : o yeke?takpe la,amik jela sampel ni..sambil bercerita tentang susu anmum...bla bla bla tanpa gula tambahan bla bla bagus bla bla...
me : kak,ada sampel susu untuk ibu menyusu tak?apa nama dia anmum lacta ke apa,saya tak ingat dah..
akak promoter : eh,ada baby ke?berapa umo baby?baby menyusu badan ek?ada sampel tapi dalam kete..barang banyak susah nak bongkar-bongkar..
me : a'ah,nak masuk 7 bulan..setakat ni susu badan lagi tak campur susu formula..
akak promoter : oo..awak kena campur dengan susu formula sebab lama-lama nanti susu awak akan kering..
me : yeke?hurmm..................(sambil berlalu pergi)


persoalan di sini betul ke susu saya akan kering nanti?kalau anak selalu minum(direct feeding) dan kita pun selalu pam akan berlaku ke kejadian susu kering?

3 comments:

lydzar said... [Reply this comment]

mitos : lama-lama susu akan kering

Fakta :
-susu akan mengalami pengurangan jika demand-supply low.
-susu akan mengalami pengurangan seiring dengan pengurangan hormon prolaktin apabila bayi semakin besar.
-susu akan terjejas jika ibu stress, letih terlampau, kekurangan zat makanan dan sakit.

:)

aanie said... [Reply this comment]

agaknya promoter tu kurang ilmu bf kot....huhu.....

Izan Ishak said... [Reply this comment]

kalau ikut pengalaman k.izan sendiri... mana ada istilah susu kering selagi anak bf. si kembar dulu susu badan sampai dekat 2 tahun ++ even dorg dah minum susu formula pun. kecuali kita amik pil perancang yg mmg akan keringkan susu. itu pengalaman k.izan sendirilah. sedih sgt masa tu, dahlah susu kering...badan pun naik cam dipam2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...