Followers

Wednesday, December 21, 2011

# Breastfeeding journey

saya tengah pam semasa menaip entry ini..wah,multi tasking sungguh la..semenjak jadi ibu yang fully bf ni saya amat teruja untuk bercerita tentang penyusuan susu ibu serta hal ehwal seangkatan nya..sekarang kalau baca blog pun lebih kepada blog-blog penyusuan susu ibu..nak tambah ilmu la katekan.. ;)

saya hanya mengepam di opis sahaja since saya malas nak angkut spectra3 tu ulang alik ke rumah dan opis..setiap hari saya akan pam 4 kali di opis..sehari dapat la dalam 20oz (average)..di rumah direct feeding sahaja..dan sekarang saya tengah survey-survey pam kedua untuk pam di rumah.ini kerana saya takut stok saya tak cukup sebab ziyyad kuat menyusu..

kat rumah bs saya bekalkan 4oz x 5 botol = 20oz..semua susu tu habis licin menjelang petang setiap hari..jarang sangat ziyyad minum tak abis..selalu saya bawak balik botol kosong je tau lepas amik dia dari umah bs..

ni sesi mengepam kali kedua pukul 12 tengah hari td..

hasil dua sesi mengepam adalah 8oz+5oz+1oz =14oz..

dan untuk sesi ketiga dapat lagi 4oz..total dah 18oz..alhamdulillah,rezeki ziyyad..

oh ya!sape pernah guna pam unimom allegro?saya berkenan dengan pam tu sebab dia boleh pakai battery dan jugak letrik serta agak murah berbanding pam-pam lain..ok tak suction dia?pliss...

7 comments:

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... [Reply this comment]

tahniah..

alegro tu mmg murah tapi bkn utk heavy duty punyer tau sbb dia kecik je..sy tanye tokey kedai littlewhiz aritu..sy ni dah ade pam elektrik pon stilllll nak guna avent manual..tatau nape masih setia ngan pam manual tu since 2009 byk jasa tuuu ehehhe

aanie said... [Reply this comment]

x penah try pam tu...

*azni* said... [Reply this comment]

rose:saya tak penah pakai manual..takut susu lambat kuar je..lenguh tgn tak pakai manual?

*azni* said... [Reply this comment]

aanie: aanie pakai medela harmony kan?

Cute Mum said... [Reply this comment]

makin ramai ibu sekarang full bf..
pasnie nak ikot jejak pulaklah..
kalo ada rezeki..

ajumohit said... [Reply this comment]

wahh murah rezki ziyyad, seronok tgk hasil ebm meriah kan azni, alhamdulillah

Izan Ishak said... [Reply this comment]

meriah betul ebm azni... seronok kak izan tgk.

k.izan pun tak ada pengalaman pakai pam ni...semuanya direct feeding je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...