Followers

Thursday, December 29, 2011

# Cuti cuti

hari ni saya baru start keje setelah bercuti selama 6 hari..err,bukan cuti pun sebenarnye tapi el dan mc..huhu..pagi hari jumaat (23/12) saya bawak izzul ke klinik untuk kali ketiga kerana penyakit gatal-gatal seluruh badan..dah setel semua urusan kat klinik saya bawak dia balik rumah dan tiba-tiba saya jadi tak sampai hati nak hantar dia ke rumah bs melihatkan keadaan dia yang asik la duk tergaru-garu..ziyyad saya dah hantar awal-awal sebelum ke klinik..maka el la omak pada hari tu..

petang tu hubby datang amik kitorang untuk balik ke palong..keesokan harinya hubby cukur rambut izzul,yelah biji-biji nanah abis tumbuh kat kepala,berdarah-darah sebab dia asik garu jer..orang tengok pun geli tau..dengan ziyyad sekali kitorang botak kan..hehe..

pastu jumpa sorang pakcik ni,dia suruh kitorang tumbuk kunyit campur minyak kelapa,didihkan pastu sapu kat mana-mana tempat yang gatal tu..alhamdulillah,dengan izin Allah esok tu kudis dah kering dan jadi berkuping2..bayangkan sebelum ni basah melekit dengan nanah tibe2 terus kering..syukur lah..

petang isnin hubby hantar kitorang balik putrajaya..tapi selasa dan rabu saya pulak mc sebab sakit kaki..kuku dah cengkam isi kaki yang tepi tu..apa orang panggil,cagu ek?ntah la..sakit dan berdenyut2 adoyai..lepas misi cuci dan keluarkan nanah semua terus ibu kaki jadi bengkak dan makin sakit..hari ni dah kurang sket,kalau jalan pun ibu kaki tak rapat kat lantai..huhu..

disebabkan saya tengah sakit dan izzul pun masih memerlukan perhatian lagi maka hubby bawak balik izzul ke palong..tinggal la saya berdua dengan ziyyad kat rumah tu terus rasa sunyi sepi je..kalau tak bising dengan suara dak abang je..rindunye kat dia..harap dia baik-baik je bila duk dengan papa dia..dan harap jugak bila dia balik sini nanti gatal-gatal tu dah sembuh so takyah la dia duk dgn papa dia lagi..haha..dasar mak takleh berpisah dgn anak camni la..


nasib baik ziyyad ok je..tak meragam sangat..agaknye dia tau mama dia sakit kaki kot takleh nak dukung dia sangat.. ;)

Thursday, December 22, 2011

# Pagi yang kelam kabut

pagi tadi agak kelam kabut sebab si abang bangun dan bila tengok saya pakai tudung nak g kerja dia pun sibuk-sibuk jugak nak ikut orang..aisehh..

sebenarnya ada dua orang adik perempuan di rumah saya..sekarang kan cuti sekolah jadi dorang amik peluang datang sini bersama-sama saya lepas saya abis pantang kat kampung aritu..sorang bakal amik stpm dan sorang lagi darjah lima tahun depan..

jadi pagi-pagi saya tak perlu risau nak kejutkan dan angkut anak-anak untuk dibawa ke rumah bs..makcik dorang kan ade..hehe..bila anak-anak dah bangun karang adik saya akan hantar ke rumah bs dan lepak di sana..ye!bs anak-anak saya adalah adik saya jugak aka mak ngah dorang..

biasanye anak-anak saya masih lagi tidur masa saya nak g kerja tapi pagi ni abang bangun awal la pulak..pastu sibuk duk cium-cium adik dia..wah,ni sudah lebey ni..kang bangun pulak si kecik tu..nasib la si kecik tu jenis susah nak terjaga kalau dah tido..

maka saya ajak abang ke ruang tamu,tukar diapers dan buat susu dia serta main-main dengan dia kejap..hati mak dah tak keruan memikirkan camna nak cabut g kerja tanpa bikin anak nangis..lalu,saya kejutkan adik yang darjah empat tu untuk bawak abang ke rumah bs..masa kat lif dorang naik atas saya turun bawah..fuhh,selamat..rambut tak putus tepung tak berselerak..haha..

malam ni adik-adik saya akan balik kampung sebab dorang tak prepare satu hape pun lagi untuk sekolah tahun depan..dah jadi babysitter anak-anak kak long la katekan harus la berlama-lamaan di sini..hehe..

dan esok bermula la episod saya handle anak sorang-sorang tanpa suami di sisi..huhu..jangan saya bertukar jadi hulk pagi-pagi besok dah ler..bangun kena awal daripada biasa takut emergency case happen nanti like sorang ter'poo poo' pagi2 ke..nak kena ada masa tambahan tu..semoga dipermudahkan Allah urusan saya untuk esok dan hari-hari seterusnya..aminn..

Wednesday, December 21, 2011

# Breastfeeding journey

saya tengah pam semasa menaip entry ini..wah,multi tasking sungguh la..semenjak jadi ibu yang fully bf ni saya amat teruja untuk bercerita tentang penyusuan susu ibu serta hal ehwal seangkatan nya..sekarang kalau baca blog pun lebih kepada blog-blog penyusuan susu ibu..nak tambah ilmu la katekan.. ;)

saya hanya mengepam di opis sahaja since saya malas nak angkut spectra3 tu ulang alik ke rumah dan opis..setiap hari saya akan pam 4 kali di opis..sehari dapat la dalam 20oz (average)..di rumah direct feeding sahaja..dan sekarang saya tengah survey-survey pam kedua untuk pam di rumah.ini kerana saya takut stok saya tak cukup sebab ziyyad kuat menyusu..

kat rumah bs saya bekalkan 4oz x 5 botol = 20oz..semua susu tu habis licin menjelang petang setiap hari..jarang sangat ziyyad minum tak abis..selalu saya bawak balik botol kosong je tau lepas amik dia dari umah bs..

ni sesi mengepam kali kedua pukul 12 tengah hari td..

hasil dua sesi mengepam adalah 8oz+5oz+1oz =14oz..

dan untuk sesi ketiga dapat lagi 4oz..total dah 18oz..alhamdulillah,rezeki ziyyad..

oh ya!sape pernah guna pam unimom allegro?saya berkenan dengan pam tu sebab dia boleh pakai battery dan jugak letrik serta agak murah berbanding pam-pam lain..ok tak suction dia?pliss...

# Rabu tanpa kata

Friday, December 16, 2011

# Sekitar jamuan makan di rumah saya...

mintak maaf ye..entry ni lebih gambar daripada biasa.. ;)

pada 10/12 aritu bertempat di rumah saya jamuan makan tengah hari telah diadakan..jamuan kecik-kecik je since ni baru first time nak belajar buat makan-makan la katekan..saya hanya menjemput kawan-kawan opis,kawan-kawan suami saya dan jiran-jiran..

sebelum kehadiran tetamu saya risau takut makanan tak cukup tapi alhamdulillah makanan cukup dan majlis berjalan dengan lancar..almost 40 tetamu jugak la yang datang pada hari berkenaan..

tukang masak adalah housemate saya dan saya sendiri..kami menyediakan nasi putih,nasi tomato,daging masak hitam,acar mentah,ayam goreng berempah,sambal belacan,budu (ada jugak),ulam ulaman,buah-buahan serta agar-agar..

gambar abang izzul takde sebab sepanjang masa makan-makan tu dia tidur..sian dia...



 antara tetamu yg hadir

 lepas makan


 my helper

 berminyak-minyak muke tuan rumah layan tetamu...

 ni la pengantin nye...hehe..jgn marah ye nurul..





 sudah besar ini budak

 sape tah ni br belajar setting camera  ;)

 demok dan emak nya..





 sofia yang tersangat la gebu

 wekkk!!ishh,kecik-kecik dah pandai ini budak...


nurul dan merah..

Thursday, December 15, 2011

# Nak renovate blog lah

saya tengah fikirkan idea camna nak renovate blog ni supaya nampak lagi segar dan ceria..bukan yang sekarang ni tak ceria tapi sebab mata dah naik semak dari dulu sampai sekarang blog ni cenggini je gayanye..so kite kasik make up la sikit..tak gitu tuan puan?

header of cos la kena tukar sebab dah bertambah ahli rumah seorang lagi..hehe..tapi nak buat ni kena ada tahap kerajinan yang tinggi,saya ni dah la malas pastu buta it pulak tu..camno?ke nak upah orang ek?

dah siap satu entry tapi entry ntah ape-ape ni..belasah la..janji ado..

Wednesday, December 14, 2011

# Hasil hari ni

wah,bengkak jugak breast tadi sebab saya pump sesi pertama adalah pukul 8 pagi pastu pukul 1 sesi kedua..5 jam gap tu,selalu every 3 hours dah pump.walaupun lari sket timing dia tapi alhamdulillah tetap boleh pump..saya  tak sampai hati nak curik-curik keluar tadi sebab kursus tu sangat menarik dan tak boring langsung..gitu pulak kekdahnye..hehe..

tapi hasil tetap meriah bagi saya yang amatur ni..dapat la 15 oz untuk 2 sesi pump tu..petang ni pulak pump sekali lagi..syukur lah..rezeki anak..

pagi dpt 6.5oz, tgh hr dpt 8.5oz

saya letak banyak-banyak oz dalam satu storage bag sebab nak jimat..nanti nak anta ke rumah pengasuh saya sukat sebanyak mana yang ziyyad minum ke dalam botol..setakat ini bam bam saya tu minum 3.5oz x 5 botol = 17.5 oz sehari..kuat jugak dia menyusu kan?

# Kursus di hujung tahun..

arini dan esok saya kena pergi kursus sebab belum cukup lagi 7 hari..tajuk kursus adalah pengurusan stress..hope saya tak stress sebab jadual pumping dah lari untuk hari ni dan esok..kang curik2 lari g pam kejap..

tu je..bye...

Tuesday, December 13, 2011

# Izzul dan Ziyyad

petang semalam bawak abang dan adik ke kk presint 3..mama bawak adik check up untuk 3 bulan kat klinik ibu dan anak,papa pulak bawak abang kat klinik pesakit luar sebab badan dia naik gatal-gatal taktau alergik dengan ape tah.si abang ni dah masuk seminggu lebih dapat ruam-ruam tu.minggu lepas saya dah bawak dia ke klinik tapi masih sama je keadaannya..sebab tu kitorang datang lagi sekali semalam..

kebetulan hari ahad tu hubby cadangkan bawak izzul main air laut di PD maka berangkat la rombongan cik kiah ke PD pada hari tersebut..alhamdulillah,petang semalam balik rumah terus sapu ubat segala pastu malam tadi tengok dah kurang sikit ruam-ruam dia.kalau tak asyik la duk tergaru-garu sampai berdarah..huhu..ingatkan eczema tapi doktor cakap bukan eczema ruam biasa saja cuma kulit izzul sensitif sikit jadi ruam-ruam tu cepat merebak ke seluruh badan..semoga cepat sembuh anakku..

si adik pulak semakin hari semakin semangat sampaikan lenguh tangan kalau dukung dia lama-lama.semalam timbang berat adalah 6.5kg..fengsan mak!abang dia dulu takde la semangat camni..takpe la,yang penting adik sihat..

 dengan makcik ya..

 si bambam

abang yg semakin kurus sbb kuat main je..

Monday, December 12, 2011

# Mom's milk is the best

salam semua....

pagi ni saya terkebil-kebil di depan pc memikirkan bagaimana nak menyusun ayat untuk entry ini..terasa janggal sekali setelah berbulan-bulan meninggalkan dunia blogging..btw,minggu ni adalah minggu kedua saya bekerja setelah 3 bulan cuti bersalin..

untuk anak kedua ini saya merancang untuk memberi susu badan sepenuhnya sehingga dia berusia 2 tahun..insyaallah,semoga terlaksana rancangan saya ini..buat masa sekarang saya sedang berusaha menambah ilmu-ilmu tentang penyusuan susu ibu..suami saya turut menyokong sepenuhnya impian saya ini..yela,jimat duit dia jugak di situ..

alhamdulillah,berkat tunjuk ajar kawan saya seorang bf tegar maka ziyyad hanya minum susu ibu sahaja setakat ni..syukur lah..saya cuba merealisasikan impian ini lantaran kecewa kerana izzul dulu seawal umur 2 bulan sudah disogokkan dengan susu formula..

walaupun terpaksa berbelanja agak besar (pada saya) di awal-awal untuk membeli sebuah pam elektrik spectra 3,warmer,cooler bag,storage bottle,storage bag serta kelengkapan penyusuan yang lain tapi saya yakin ia jauh lagi jimat berbanding membeli susu formula..

 handbag saya sekarang jenama autumnz aka cooler bag

 view dari dalam bag

 hasil setakat pukul 10 pagi tadi

 pam kesayangan saya..


Wednesday, December 7, 2011

# WW - anak-anak saya

ABANG

ADIK

Wednesday, October 12, 2011

# My second bundle of joy...

assalamualaikum...sudah agak lama saya tidak bersiaran di arena blog ni..sampai dah naik sawang rupenye blog ni..ehh,kekok pulak nak menulis dan bercerita..nak guna kata ganti nama saya ke aku ek?anak dah dua ni rasa nak guna saya pulak..lagi sedap dan sopan..hehe..mode:ngade-ngade.. :)

arini nak tayang baby boy baru saya iaitu muhammad ziyyad fitri yang telah selamat dilahirkan pada 3/9/2011 jam 0017 seberat 3.36kg..kisah kelahiran nya akan saya buat di entry lain..sekarang ni nak tunjuk gambar untuk tatapan kawan-kawan blogger saya...sekeping jelah dulu..internet slow sangat..nak upload gambar sekeping pun jenuh menunggu...

Tuesday, August 23, 2011

# Pening lalat..

malam tadi berjaya jugak buat biskut mazola..ni biskut kedua selepas cornflakes madu yang aku buat 2 minggu lepas..tapi sebab tak berapa pandai sangat setting oven tu,ada sikit yang terlebih masak atau erti kata lain hanguss..nanges..

nasib ada housemate yang tolong bulat-bulatkan kuih tu,nak tekap malas dan leceh maka kita bulat-bulatkan jela..hehe..dekat pukul satu jugak la aku tido malam tadi gara-gara buat biskut ni..so pagi ni ngantuk jer kat opis..

malam ni projek buat biskut apa pulak ek?housemate aku dah balik kampung malam ni so kalau rasa nak buat biskut perlukan keazaman dan kerajinan yang tinggi,sebab buat sorang-sorang kan pastu ada pulak budak boboi boy yang suka kacau tu..kena pikir dalam-dalam gitu sebelum buat keputusan..haha..

kang kalau tak buat membazir pulak bahan-bahan yang aku dah beli tu..dengan buttercup berketul-ketul dalam peti ais,beli masa k4 buat promosi murah-murah hari tu..

oh ya!pagi ni sepatutnya aku ada check up kat kk presint 3 tapi macam malas nak pergi pulak..kalau pergi esok pastu mintak mc terus agak-agak boleh tak?haha..ni gara-gara takde mood nak keje,lagipun esok last day aku keje..oh,lemau nya rasa..

Monday, August 22, 2011

# Kuih raya feveret..

tahun ni aku tak gile sakan memborong biskut raya macam tahun lepas..haha..beli 4 jenis je dengan kawan-kawan kat opis..kerepek kari yang aku bajet nak makan masa raya dah tinggal separuh,dah jadi kerepek berbuka kekdahnya..hehe..

aku kan beraya kat kampung dan cuti bersalin maka yang aku beli tu sekadar nak topup kuih raya mak je..kalau beraya kat putrajaya sekurang-kurangnya kena la ada kuih raya untuk jamu kawan-kawan yang bertandang..lagipun hubby kurang makan kuih raya..dia lebih suka makan nasi atau makanan yang berat-berat..patut la tak kurus-kurus...

ni antara kuih raya feveret aku..gambar-gambar adalah ihsan dari pakcik google..

almond london

tat nenas

apa feveret kuih raya korang?ce cite ce cite.....

# Entry campur-campur...

selamat hari isnin semua..monday blues,sila la pergi jauh-jauh kamu...

arini macam dah takde mood nak keje,asik la duk teringat-ingat kat kampung halaman..wah,gitu..nak abiskan 3 hari keje ni macam azab je *statement org malas keje camni la*..rasa macam nak mc pun ada ni..hehe..padahal keje kat opis bukan banyak mana pun..

alkisah balik palong hari jumaat minggu lepas,perjalanan semua ok..actually,my hubby kena g amik dua orang anak buah dia kat kl dan bawak balik palong sebab abang hubby kena g penang 2hari so kesian kat my SIL nak handle anak sorang-sorang kat rumah..tambahan pulak SIL tu tengah pregnant 6 bulan..

jadi aku half day hari jumaat tu,pukul 12.30 dah punch keluar pastu tunggu hubby datang amik kat opis..balik rumah packing-packing barang,amik izzul terus gerak ke kl..nasib la jalan tak jem...fuhh,lega..yang tak bestnya 2 beradik (4 dan 3 tahun) tu asyik bergaduh kat belakang,mujur izzul tak join sekali buat perangai..nasib kejap je pastu dorang tido sampai la palong..

perjalanan ke palong yang mengambil masa 2 jam lebih tu pun aku dah rasa macam terseksa dan tak selesa..tang perut la,kejap rasa baby mengeras,kejap ok..kang kejap rasa senak..haishh,risau pulak aku..camna la nak hadap perjalanan 8 jam balik kelantan minggu ni..jangan sakit nak bersalin dalam perjalanan dah la..mintak dijauhkan..semoga semua selamat sampai la..

masa kat kampung haritu sempat jugak buat biskut raya..ala cornflakes madu je pun..kak tih (SIL) duk ajak aku buat biskut raya..dia kata tak best buat sorang-sorang,lagipun dia tak reti sangat..aku on jer..bukan la nak cakap aku ni pandai tapi setakat cornflakes madu tu sape-sape pun boleh buat sebab senang jer..hehe..

so projek kukis kami akan bersambung lagi hari rabu ni..izzul pulak behave je kat kampung..dah tak heran aku ada ke takde,sibuk main dengan sepupu sepapat dia je..malam sabtu tu sempat la aku ajar izzul main bunga api tapi anak jantan aku tu penakut rupenye..dia taknak pegang langsung bunga api,tapi kalau tengok api yang keluar tu mengekek-ngekek suke..sudahnya mak dio yang lebih-lebih main bunga api,anak tukang tengok jer..haha...

kan betul aku cakap cerita semua bercampur-campur..fedulik kan la..janji ado entry hari ni :)

Friday, August 19, 2011

# Balik palong hari ni..

salam 19 Ramadan semua..pejam celik pejam celik dah 19 hari umat islam berpuasa..semoga kita sentiasa mendapat keberkatan di bulan ramadan ini..insyaAllah...

malam tadi masa hubby call dia cakap nak amik aku dengan izzul balik palong petang ni..katanya dah tak tahan rindu kat anak tersayang..rindu anak je?bini ni tak rindu ker?hehe..yelah,last kitorang jumpa pada 2 ramadan,sekarang dah 19 ramadan..so korang kira la dah berapa lama kitorang menahan rindu tak jumpa..

izzul lagi la,lepas je papa dia balik terus selera makan kurang sampai la hari ni..kesian aku tengok anak aku tu..dia ni kadang-kadang ada peel dia jugak,kalau aku suap taknak makan kalau bapak dia suap elok pulak dia makan..orang jarang-jarang jumpa bapak camtu la agaknya perangai dia.. ;)

bila sebut palong aku dah terbayang-bayang masakan mak mertua yang sedap tu..tak sabarnya!semoga perjalanan kami baik-baik saja hari ni..insyaAllah..


Thursday, August 18, 2011

# Raya oh Raya

malam tadi masa hubby call,borak-borak la dengan dia pasal persiapan raya dan persiapan baby baru..almost complete la..bla bla bla aku cite kat dia..ni antara dialog aku dengan hubby..

hubby : baju melayu pa ma beli tak?
aku : aik?aritu kata taknak baju raya,nak pakai baju melayu lama jer..
hubby : ala,nak jugak la..takkan ma dengan anak je ada baju baru..kalau boleh nak sedondon tau..
aku : a'ah,yelah yelah..tunggu pa balik sini nanti kite g carik baju melayu pa dengan izzul..
hubby : ok..


see,macam-macam la pulak laki den tu..takpe,kita ikutkan saja lagipun dia tukang bayar..haha..sebenarnya masa aku pregnantkan izzul dulu aku ada beli sepasang baju kurung konon-konon nak pakai hari raya tahun tu..sekali tak pakai pun..lagipun baju ni besar sikit,yelah beli time ngandung harus la amik size besar sikit..kang dari jauh dah nampak nangka berjalan..hehe..

balik karang nak try pakai ok ke tak..kalau muat maka secara rasmi itu la baju raya aku nanti..kaler adalah oren campur hitam..so to my hubby,baju melayu awak dengan izzul adalah kaler oren tahun ni..jgn marah yee...

# Hujung-hujung ramadhan

bila hujung-hujung ramadan ni dah taktau nak masak apo..ni nasib hubby takde kat rumah,kalau tak lagi tensen duk pikir nak masak lauk apa kat dia..rasa macam dah boring pulak asyik makan nasi je..

end up berbuka petang semalam buat megi murtabak tapi versi tak jadi..megi berterabur,tak berbungkus elok dalam telur,mungkin sebab aku pakai telur sikit je kot..haha..takpe,janji sodappp!

sahur pagi tadi makan cornflakes dengan susu pastu roti keju sebijik,hope boleh la bertahan sampai berbuka petang karang..ni first time bukak pose dan sahur tak makan nasi..

alhamdulillah,setakat ni aku boleh berpuasa penuh lagi walaupun tak larat kugagahkan jua..cey,ayat takleh blah tu..

minggu ni kandungan ku dah masuk 37 minggu..selasa aritu kena check up kat hospital putrajaya susulan daripada preterm contraction..so far semua ok..berat baby dah 2.8kg dan yang penting dah tau baby apa.. ;)

kalau minggu depan tak bersalin lagi kena pergi check up kat kk presint 3 macam biasa la pada 23/8..tapi aku ingat nak check up kat kk kat kampung hubby je..malas punye pasal..sebab nak bercuti awal kan..

petang ni nak masak apa yer?haishh...


Wednesday, August 17, 2011

# Cerita Raya

dari kecik sampai tahun 2005 - masih lagi beraya dengan keluarga tersayang di kampung(kelantan)..

tahun 2006-2008 - 3 tahun tak balik kampung time raya sebab keje..masa tu keje swasta (hotel) bahagian operational so memang susah nak cuti..lagipun bos agak tak berhati perut..nangis sorang2 kat opis sambil dengar lagu raya..

tahun 2009 - dapat keje gomen..pertama kali beraya sebagai isteri dan tengah pregnant masa ni..raya kat kelantan selepas 3 tahun tak dapat beraya kat kampung..baru-baru kahwin hubby ikutkan je kehendak i..ohh heaven!raya haji i kat kelantan,hubby kat palong..boleh?

tahun 2010 - beraya bersama anak dan hubby kat palong,negeri sembilan..sepatutnya raya kedua balik kelantan tapi tetibe kensel atas sebab-sebab tak dapat dielakkan..tiga hari sebelum start keje dah balik putrajaya dan kami ke open house kawan-kawan kat kl jer..raya haji di kelantan sempena kenduri akikah izzul dan danish..

tahun 2011 - bakal beraya di kelantan sepatutnya (insyaallah)..hurmm,tapi in case beranak awal taktau la camna..minggu ni dah 37 minggu,berharap sangat baby keluar lepas raya (ikut due 5/9) sebab mak dia nak beraya dan nak gathering dengan kawan-kawan zaman sekolah dulu..hehe..raya haji di palong,cuti bersalin dah apply untuk 3 bulan so dah cover sekali dengan raya haji..yeay!

ini la cerita raya aku..korang camna pulak?


Friday, August 12, 2011

# Dugaan di bulan ramadhan..

malam tadi aku menerima berita bahawa sepupu kecilku yang baru dilahirkan 9hari yang lepas telah meninggal dunia..innalillah...lepas dilahirkan pada 4/8,beliau telah dipindahkan ke HKB kerana mengalami komplikasi iaitu jantung berlubang dan kegagalan paru-paru untuk berfungsi...beliau merupakan anak ke-4 pakcik ku..

ingatkan dapat la jumpa baby baru bila balik kampung nanti tapi apakan daya,takdir tuhan telah menentukan segala-galanya..siapa lah kita sebagai hamba untuk menolaknya..

kepada pakcik dan cikna sekeluarga semoga tabah menghadapi dugaan ini..sesungguhnya tuhan maha mengetahui apa yang terjadi....

Thursday, August 11, 2011

# Cuti

sedar tak sedar dah masuk 36 minggu den membawak perut ni..so sekarang ni dalam fasa berjaga-jaga la,in case baby nak keluar awal ke kan..so sekarang dalam dilema sama ada nak cuti awal atau pun cuti sama je dengan orang lain..

ikutkan 25/8 tu aku dah nak start cuti sebab nak balik palong dulu,puasa kat sana 2hari pastu baru balik kelantan..jadinya aku beraya dan tunggu hari nak bersalin kat kelantan la..due yang doktor bagi pada 5/9..mintak-mintak la baby keluar pada tarikh yang diberikan doktor sebab mak dia nak beraya dulu..hehe..

agak-agak ok tak masa tengah sarat ni berjalan jauh?

Wednesday, August 10, 2011

# 10 Ramadhan..

alhamdulillah,walaupun tengah sarat tapi tetap jugak dapat berpuasa sampai hari ke sepuluh ni..syukur..mood nak update blog ke laut lately..penat puasa la katekan..hehe..

sana sini  semua duk cite pasal makanan,param dan semua yang berkaitan dengan bulan puasa lah..aku jer baru nak terhegeh-hegeh..rekod setakat ni baru sekali aku pergi ke param,itu pun beli murtabak je..lauk-pauk aku prefer masak sendiri..memang azam tahun ni taknak buang duit kat param..bukan apa sebab selalu terbeli makanan yang dah basi,tak sedap pastu harga pulak mencekik darah..

so daripada aku buat dosa dengan marah-marah kat penjual tu baik la aku masak sendiri..yang simple-simple je pun,pukul 6 kadang-kadang baru start masak..lagipun tekak i sorang je pun yang makan.. ;) opps!lupa pulak aku ada housemate yang terer masak..kurang la sikit beban aku kat situ..haha..

semangat nak buat kuih raya pun berkobar-kobar ni..oven pun dah ada so takde alasan untuk taknak buat kuih kan?aku bajet nak buat kuih raya yang senang-senang je,yang tak payah tekap bagai..dalam kepala dah ada list iaitu biskut arab,cornflakes madu,biskut mazola dan biskut coklat chip..angah cakap dia sanggup nak tolong so why not,senang sikit keje aku..

oh ya!jap lagi aku cite pasal check up pulak..tunggu...


Friday, August 5, 2011

# Demam

petang semalam lepas amik izzul dari rumah angah aku rasa badan dia agak panas dari biasa..pastu bila balik rumah dia macam meragam sikit dan taknak berenggang dengan aku..aku ke dapur dia ke dapur,mengekor je keje dia walaupun aku dah pasang cd boboi boy dia buat tak layan je..

lastly aku kena duduk depan tv temankan dia tengok cd baru ok..nasib la ada housemate,dia la yang masak utk berbuka semalam..aku sekadar tolong-tolong gitu jer..yelah,anak mintak perhatian berlebih-lebihan pulak semalam..padahal malas..haha..

dah la dia taknak makan malam tadi..suap nasi taknak,suap ikan taknak..bagi coco crunch pun taknak jugak..dia buat main dan sepah-sepahkan makanan ada la..apsal ni ek?demam rindu kat bapak dia ker?mak dah risau ni takut dia buat hal malam tu..

tapi alhamdulillah dia elok je main dan aktif walaupun badan still panas..pukul 9 dia tido..mak dah lega nih..sekali bila mak nak masuk tido pukul 10 tu dia boleh bangun pulak..tepuk-tepuk taknak tido..terpaksa la mak layankan dia..bagi susu,tukar diapers,check badan panas lagi terus bagi makan ubat tak lama tu tengok-tengok pukul 11 dia dah terlena sendiri..

nasib la dia tak bangun malam dan menangis ke hape ke malam tadi..boleh la mak tido dengan senyuman lena..mak pun dah tak larat sebenarnya sebab tengah sarat,al maklum la suami pulak jauh di perantauan..so mak kena handle anak sendirian.ececeh.. :)

harap-harap izzul ok la hari ni,takmo demam-demam ye..dah pesan kat angah pagi tadi suap ubat kalau badan dia masih panas lagi..

Wednesday, August 3, 2011

# Ngantuknyer...

salam 3 ramadhan semua...

ngantuknye pagi ni..malam tadi izzul buat perangai,dekat pukul 12 malam baru dia tido..sebelum tu dia duk nangis macam tengah bersedih..bayangkan aku dah angkut dia masuk bilik pukul 10.30 lagi,bagi minum susu semua..ingatkan dia tido la lepas tu macam biasa tapi ni tak asyik keluar masuk bilik cari papa dia..aku pujuk macam mana pun dia tak layan..

sambil dia nangis tu sempat lagi dia bawak segala mainan masuk bilik tido..basikal,kete lori mainan,buku..kelakar pun ada sebenarnya bila aku tengok dia..yelah,sebelum ni dah 5 malam tido dengan papa,duk bergusti dengan papa sebelum tido tup- tup malam tadi papa dia takde mau tak hilang arah..last sekali aku letak dia dalam buai kejap je dah tido..agak-agak dia dah lena aku angkat dia letak atas tilam..

ye ye,mama tau kamu cari papa tapi papa takde sebab dah balik..papa kena kerja la sayang..kesian anak mama..mama pun sedih tengok kamu tak keruan macam tu..sabar la nak,lagi 3 minggu kita jumpa papa lagi ye..pastu kita bercuti panjang kat kampung..

lepas izzul tido aku call papa dia cite pasal anak yang tak keruan mencari papa..dari nada hubby bercakap aku tau dia pun sedih jugak sebab kena berjauhan dengan anak bini..lebih-lebih lagi di bulan ramadhan ni lagi terasa bila hubby tiada di sisi masa bersahur dan berbuka..huhu,aku pulak yang emosi..takpe la,aku redha dengan ketentuan yang Allah bagi ni..

dah,taknak cite pasal sedih-sedih lagi..pagi tadi buat pertama kali si kecik tu bangun sahur sekali..pukul 5 tu aku baru nak makan tengok-tengok dia keluar dari bilik tido terus datang dapur,dia makan 2/3 suap je pastu main je lebih..alahai,comel anak mama..nak puasa jugak ke?

pastu dia nak tengok cd boboi boy,aku layankan je dia..mood dia pun baik je sepanjang pagi tadi,mungkin nak cover yang malam tadi kot..haha..sampai la aku hantar ke rumah angah pagi tadi dia tak tido pun lepas bangun sahur..

buat izzul,mama tau kamu sedih sebab papa takde tapi harap kamu baik-baik saja kat rumah ibu..petang nanti mama bawak kamu pergi taman ye..mama janji..

Monday, August 1, 2011

# Sesak napas den..

salam ramadhan al mubarak..

sabtu aritu kami ke sogo,tujuan dia nak cari baju bajan raya si izzul dan baby baru..memandangkan jalan so kitorang parking kete kat bukit bintang pastu naik monorail dari BB ke medan tuanku..ini adalah first time si izzul naik monorail(izzul panggil yoyoyel),kelihatan dia sangat excited hinggakan taknak turun bila sampai ke destinasi yang dituju..

yang turut serta pada hari tu adalah angah,danish serta housemate aku,diha..sampai je kat sogo terkejut aku tengok betapa ramainya umat..macam ulat..sekali baru tau hari tu dorang buat sales untuk card members sahaja,terpaksa la si diha ni beratur buat card..nak buat card pun beratur almost sejam tau,punye lah panjang Q..jenuh menunggu,aku paling risau si kecik tu buat hal jer..nasib dia behaved aritu..

terima kasih yang tidak terhingga kepada mr hubby kerana sanggup melayan karenah anak lelakinya itu semasa i sedang shopping.. :)

tapi seriously aku takleh shopping dalam sogo tu,orang duk tolak-tolak pastu terpaksa berhimpit-himpit naik sesak napas den..cancel nak beli baju izzul..aku,angah dan danish terus keluar pastu lepak je kat depan sogo tu..si diha plak ntah ke mana..tau-tau dia bawak keluar 2 plastik besar berisi handbeg dan satu set cadar dgn comforter..cadar kahwin tau,dia bakal bernikah hari raya ketiga ni..

kiranya aku yang beria-ria nak shopping tapi pulang dengan tangan kosong..eh,belum lagi..hehe..lepas tu kitorang shopping kat metrojaya sungai wang pulak..dapat la 2 pasang baju raya untuk izzul dan sepasang baju adik dia..

pastu makan-makan kat parkroyal hotel..takleh berlama-lamaan kat sini sebab dah janji dengan kawan aku nak g amik barang kat rumah dia..lagipun si izzul dan danish lasak kemain masa makan tu..haishh..

gambar nan ado sebab camera rosak..nak amik gmbr pakai tipun tak puas hati pulak sebab tipun cap hayam sajork..huhu..

dah jumpa kawan.amik barang terus balik putrajaya..penat woo sebab asyik berjalan je..sakit kaki den..padan muka,tanggung sendiri la..sape suruh nak g sangat!

Friday, July 29, 2011

# Kepulangan yang dinanti...

wah,tajuk tak menahan..sape kah insan yang dinantikan itu?of cos la my beloved hubby...hehe..

insyaallah kalau takde aral melintang sampai la dia malam ni kat rumah kami..banyak barang yang aku kirim ni..durian,oven (mood nak buat kuih raya berkobar-kobar,jangan sekerat jalan dah la)..larat ke mak buyung nak buat kuih raya ni?pertanyaan untuk diri sendiri.. :)

pastu ada satu benda yang aku mengidam..mengidam ke mengada-ngada ni?ce teka ce teka apa dia?air masak pakai dapur kayu api,masak pakai dapur gas takmo okeh..demand gitu!pelik tapi benar..semalam dah bagitau hubby,dia kata nanti dia masak air tu pastu bawak balik malam ni..

aku kan orang kampung,kecik-kecik dulu biasa la minum air dapur kayu ni..dia punya rasa tu sedap sebab ada rasa asap-asap sikit..haha,gitu la kekdahnya..tekak orang lain aku taktau la tapi bagi tekak aku memang sedap air masak tu..wah,tak sabarnya tunggu hubby balik semata-mata nak minum air tu.. :)

hubby cakap mak nak buat rendang ayam hari ni pun akan dibawa balik malam karang..rendang mak adalah terbaekk!sedap...ni kira edisi last makan-makan sebelum ramadhan menjelma nanti..

semalam sempat terjah carrefour alamanda semata-mata nak beli buttercup murah,rm2.79 saje..tak ke murah tu?walaupun murah aku beli 4 ketul jer..takut mood nak buat kuih raya ke laut nanti,kang membazir pulak kalau beli banyak-banyak..

Thursday, July 28, 2011

# Setahun dan lapan bulan..

itu adalah umur izzul..sebenarnya dah nak masuk 1tahun 9bulan pada 2/8 ni..mak nya malas sangat nak tulis perkembangan si anak sampaikan hampir terlupa umur anak sendiri..*sedih*

okeh,back to the topic..mari kita tengok apa yang si kecik tu dah pandai buat pada umur ini..

1) dah pandai cakap walaupun masih lagi pelat,actually dah pandai gabungkan 2 perkataan..cthnya,nak tutu,nak lowi (lori)..dulu dia sebut direct "tutu" "lowi",takde perkataan "nak" tu..ada peningkatan la kat situ.. ;) antara perkataan-perkataan lain yang selalu dia sebut adalah ubat(vitamin),car,andi(mandi),yak(berak),acik(nasi),imot(remote tv),pin pin(upin ipin),ikut(biskut),atuk,papa,mama..ada banyak lagi vocab yang dia boleh sebut tapi aku tak ingat dah.. :)

2) dah boleh berdikari..maksud aku kat sini dia boleh main sorang-sorang while aku tengah masak,semayang,mandi etc..janji kena pasang cd boboi boy atau nursery rhymes dan terangkan kat dia.."izzul main sini ye,mama nak mandi,ok?"takde la macam kecik dulu asik mengekor je aku kat mana-mana pastu melalak je..asal aku basuh pinggan ke tgh buat keje kat dapur mula jeles pastu nangis..

3) suka tengok cite boboi boy,upin ipin dan nursery ryhmes..kalau nak umpan dia selalu aku bukak je cd2 ini pastu dia akan tengok sambil baring sampai terlelap..senang mak dia buat keje..tapi kadang-kadang tensen gak,siang malam suruh pasang boboi boy..

4) suka baca buku..bukan baca pun,tengok gambar je,lebih-lebih lagi kalau gambar binatang..malam-malam sebelum tido aku baca novel dia pulak duk tengok buku dia..tutup lampu pun dia masih duk auumm aumm(bunyi harimau) dalam gelap..semoga sampai besar kamu suka baca buku ye izzul,mama doakan..

5) suka main air lebih2 lagi air shower tu.mengekek2 suka pastu mula la taknak keluar dari bilik air..dah nak tido ni tiba-tiba selak-selak baju dia pastu cakap "nak andi,nak andi"..pukul berapa kamu nak mandi ni anak oi..

6) dah boleh beza antara motor,car,lori dan bas..kalau dalam kete jenuh nak layan dia duk tunjuk-tunjuk kenderaan tu semua..

7) takleh nampak mainan yang kena taruk syiling pastu dia akan gerak-gerak tu..aku taktau nama,nak explain pun tak reti..kat alamanda banyak mainan tu..haa,kalau dia nampak memang kena letak la dia kat atas mainan tu..letak saja tak jadi..jap lagi dia akan tunjuk kat tempat masuk duit sambil sebut "wit..wit.."..terer tak?dia dah tau kene masuk duit baru mainan tu akan bergerak.. :)

8) kuat minum susu sekarang ni tapi makan kurang nasi..feveret makanan adalah kuey tiaw goreng,mee goreng,bihun goreng dan jugak jenis sup-sup..kalau makan nasi tu dia akan pilih makan lauk je,nasi tak makan..

9) kat umah pengasuh ibu cakap dia suka main dengan sorang baby ni,kadang-kadang berebut mainan tapi dia tak rampas balik pun mainan dari baby tu..alih-alih dia yang nangis mintak mainan dgn ibu..bagus la kalau kamu reti mengalah,tak lama lagi dah ada adik kena la tolak ansur dengan adik..

10) lebih manja dan mendengar kata bapaknya berbanding aku..kalau dengan aku kena jerit berkali-kali tapi kalau dengan bapak dia sekali je kena marah terus muka macam nak nangis dah..mungkin sebab hari-hari dia berkepit dengan aku jadi tak heran la dengan jeritan aku tu..haha..pastu kadang-kadang dia sebut jugak "papa..papa" selalunya sebelum tido malam..aku jawab "papa work" terus dia tak tanya lagi dah..sedih jugak..


boboi boy cekci... :)


# Check up kali ke berapa ntah...

selasa aritu aku g check up kat kk..mcm biasa semua ok kecuali hb yang makin turun..kali ni mendadak turun kepada 9.3 sampai kan misi pun terkejut tengok bacaan kat mesin tu..tapi aku ngaku aku memang jarang-jarang makan ubat yang misi bagi tu..asik la terlupa jer..hehe..

so dalam masa 2 minggu ni aku akan cuba disiplin untuk makan ubat setiap hari..nanti masa check up 2 minggu lagi takde la misi terkejut lagi sekali..haha..

semalam adalah hari mabuk bagi aku..aku taktau salah makan ke apa tapi 2 kali aku muntah pastu pening-pening..kejadian berlaku selepas aku brekfes..lepas brekfes je rasa macam angin tolak-tolak makanan dari dalam perut *gigihnya aku explain*..nasib aku sempat berlari ke toilet,semua makanan yang aku makan keluar,ikut mulut dan hidung sekali..seksa weh!

2 jam kemudian muntah lagi sekali,kali ni tak seteruk yang kali pertama lagipun dalam perut memang dah takde makanan,keluar air jer..pedih tekak..ni la kali pertama aku muntah sepanjang mengandung..orang lain awal-awal muntah,aku nak masuk 9 bulan baru merasa muntah camni..tu pun dah azab bagi aku..takleh bayangkan pompuan-pompuan yang alami morning sickness selama berbulan-bulan tu camna..kesian dorang kan..

dah tak tahan dengan pening kepala lagi aku pergi tidur kat bilik solat..alhamdulillah,lepas sejam semua ok..pening dan muntah dah hilang..syukur..

Monday, July 25, 2011

# Update

okeh..kepada kawan-kawan blogger,ingin saya menyatakan di sini (eh,apsal skema sangat ni?) bahawa NURUL HEZRINA aka MUMMY MAIRA telah selamat melahirkan baby girl seberat 3.5kg pada 23/7/2011 pukul 8.40 pagi di hospital melaka..

mengikut sms yang nurul hantar,baby no 2 ni kuat menyusu dan tak meragam..so,selamat berpantang kepada nurul..lepas ni giliran aku pulak..hehe..

# Random pada hari isnin...

assalamualaikum dan selamat pagi semua...

hari ni korang ada syndrome monday blues tak?aku takde sebab hari ni adalah hari gaji..hehe..tik tok tik tok sekejap je masa berlalu..minggu ni merupakan minggu terakhir boleh makan di siang hari pastu minggu depan dah start berpuasa dah..pastu raya dah..

semoga kedatangan ramadhan al mubarak membawa seribu keberkatan kepada kita semua..insyaAllah..

aku sebenarnya sambil menghitung hari untuk puasa dan raya,menghitung hari untuk bersalin jugak..pakej la katakan..persiapan raya tahun ni agak caca merba sikit memandangkan perancang utama tak dapat beraya beria disebabkan tengah sarat mengandung..haha..tambahan pulak ada double persiapan iaitu menyambut baby baru jadi paham-paham la nak kena bahagi-bahagikan duit..

baju melayu hubby pun belum tempah lagi..tailor pun taknak amik tempahan dah,so yang ni kita beli ready made sudah la..izzul punya pun camtu jugak..baju-baju t-shirt untuk izzul dah beli cuma seluar je belum beli lagi..persiapan untuk baby baru pulak 90% dah siap,tinggal nak beli diapers jer..

minggu depan hubby balik sebab nak merasmikan hari pertama puasa dengan aku dan izzul..tak sabar rasanye..pastu boleh la kecek (bodek-bodek) dia pergi beli seluar raya izzul..

oh ya!bercakap tentang izzul..si kecik tu pagi ni buat hal pulak dah..pagi-pagi lagi merengek nak berdukung tapi yang heran nya kasut tetap nak pakai..jalan nya taknak..haishh anak..

kang mama bagi awak duk dengan papa kat kampung baru tau..tapi aku tau dia lagi suka duk dengan bapaknya sebab petang-petang bapak dia bawak jalan pusing kampung naik motor..masa aku balik kampung 2 minggu lepas kulit izzul jadi gelap sikit,mana tak nya hari-hari naik motor..hehe..

apa lagi nak membebel kat sini ye..takpe,pikir dulu..kang kalau ada idea sambung balik.. ;)

Friday, July 22, 2011

# Lambat

hari ni lambat punch card gara-gara anak bujang aku taknak bangun tido..selalu pagi-pagi dalam pukul 7.20 aku dah kejut dia dan dia senang bangun..pagi tadi punya la liat dia nak bangun,kejap meniarap kejap menonggeng bangun nye tidak..

pastu bila dah bangun merengek manja pulak dia,yang si mak duk tengok jam ishh dah pukul 7.30 tapi anak masih lagi taknak bangun..sudahnya aku angkat dia baru la bukak mata..pastu buat pulak drama kat pintu..kasut nak pakai tapi taknak jalan,boleh?bila aku suruh dia jalan dia duduk pulak dah..anak oo anak..

maka terpaksa la aku dukung dia walaupun doktor dah pesan jangan angkat berat-berat lagi..no choice okeh..huhu..sampai umah mak ngah ok pulak dia main dengan budak-budak lain..lepas salam dan cium dia lebih kurang terus aku ke opis..

ala,lewat seminit je pun tapi merah tatap merah okeh.. :) oh ya!btw,semalam adalah percubaan kali pertama kami tido atas katil setelah berbulan-bulan tido kat bawah gara-gara si kecik tu asyik jatuh katil..so far berjaya nampaknye..hehe..aku asyik sakit pinggang semenjak preggie ni lagipun kat bawah tu tido atas toto je pun..

agaknye penangan tilam yang empuk membuatkan si izzul tu susah nak bangun pagi ni kot..haha..hope hari-hari seterusnya takde la si kecik tu jatuh katil lagi..kubu yang aku bina kat sekeliling katil pun rasa dah kukuh dah.. :)

camna dengan korang?tido atas katil ke tido kat bawah?share la sikit....

Wednesday, July 20, 2011

# Sesi mendobi..

assalamualaikum...salam hari rabu semua..

kali ni nak cite pasal persiapan menyambut baby baru pulak..seriously,sekarang macam takde modal untuk dicitekan dalam belog ni.. ;)

sebelum ni memang satu apa pun tak beli sebab barang-barang abang dia masih lagi ok..cuma tinggal nak keluarkan dari plastik dan mendobi je..tapi disebabkan kemalasan yang melanda sampai ke sudah aku tak buat..

selepas kena masuk wad baru la aku kelam kabut nak prepare barang-barang baby padahal sebelum ni memang asyik bertangguh jer lepas seminggu ke seminggu..huhu..sampaikan hubby siap cakap "kalau ma beranak ni memang pa taktau nak buat apa sebab barang-barang anak memang tak basuh dan packing lagi"..haha..

aku pun taktau nape aku lemau sangat bila mengandung kali ni..so hari ahad aritu kami ke jusco seremban membeli belah baju bajan baby..tak banyak pun aku beli,sekadar 3 pasang baju,2 helai tuala serta sepasang sarung tangan dan kaki..pastu baju untuk si abang 3 pasang (yang ni mak mertua belanja)..

semalam aku topup lagi 2 pasang baju dengan sepasang sarung tangan dan kaki..cukup la tu,buat apa nak membazir sebab baju abang dia pun banyak lagi..malam tadi bermula la sesi mendobi pusingan pertama..hari sabtu ni pusingan kedua pulak..

yang paling menguji kesabaran adalah nak menggantung sarung tangan dan kaki yang kiut miut tu..dah la banyak pasang sampai tak cukup hanger..btw,petang ni dah boleh angkat,lipat dan packing dalam beg baby siap-siap supaya hubby tak panik macam aritu..hehe..

tinggal lagi yang belum beli adalah diapers..yang ni beli saiz S terus la sebab lagi murah berbanding new born..takpun kalau nak jimat pakaikan je cloth diapers si abang yang melambak-lambak tu..

abis pasal baby..mama dia pulak tinggal set bersalin dan maternity pad je yang belum beli..tunggu la hubby balik lagi 2 minggu baru pergi shopping barang-barang mama pulak.. ;)

Tuesday, July 19, 2011

# Warded!

itu la sebabnya blog ni terbengkalai seminggu..semua plan aku tertangguh..

alkisahnya camni,hubby balik sini minggu lepas so hari sabtu lepak-lepak je kat rumah,bersih punya pasal kan..plan nya hari ahad nak keluar pergi beli barang dapur sikit kat mydin presint 15 tu..dah sampai sana baru teringat pampers izzul dah nak abis alang-alang beli la terus..

hubby pun naik la tingkat atas nak amik pampers,aku plak tunggu dia kat bawah sambil dukung izzul..si kecik tu kalau dilepaskan memang haru nak kejar..tengah dukung izzul tu tiba-tiba rasa sakit kat bahagian bawah perut ni,sakit macam contraction tu..tengah dukung izzul tu aku rasa berpeluh-peluh duk tahan sakit..nak letak izzul kat bawah kang tak terkejar aku nanti..

aku rasa hubby naik atas tu lama sangat padahal dia pergi kejap je,amik pampers pastu terus turun..orang sakit memang tak sabar kan..hehe..bila dia turun terkejut dia tengok aku pucat lesi dan berpeluh-peluh..aku cakap kat dia sakit macam nak beranak dah ada ni..terus kitorang bayar je apa yang sempat ambik tu,barang-barang basah memang tak sempat nak beli..

pastu terus balik rumah..si kecik tu boleh pulak tertido on the way nak balik rumah..aku call adik aku sebab nak tinggalkan izzul kat rumah dia sementara kitorang pergi hospital..rupa-rupanya dia keluar beli barang dapur jugak..alahai,nak taknak kena la tunggu dia balik dulu..lagipun aku tak sampai hati nak kejutkan si kecik yang tengah lena tido tu..

sakit aku pun kejap-kejap jer..kalau aku berdiri atau buat kerja mula la datang sakit contraction tu..kalau aku baring takdek pulak sakitnye..kira boleh tahan lagi la..

petang tu dalam pukul 5 adik aku cakap dia dah balik dan masa tu izzul pun dah bangun..mandikan izzul zass hantar ke rumah mak ngah dia..aku pulak masa masuk kete nak ke hospital tu sempat lagi suruh laki pergi hantar carwash dulu kete sebab kotor sangat..aku taktau la dah berapa bulan kete tak berbasuh..

siap basuh kete baru ke hospital putrajaya..ingatkan takde la kena tahan wad,sekadar pesakit luar je tapi nan ado..lepas buat speculum tu(ala-ala pap smear) kena pulak VE..aku pun heran takkan 32 minggu nak kena seluk jugak..walaupun doktor pompuan yang buat aku tetap malu woo,siap tutup muka dengan selimut lagi..haha..bukaan pun dah ada 1cm..

pastu misi letak alat ctg tu kat perut,memang ada contraction pun every 10 minit..aku duk berdoa mintak-mintak jangan beranak lagi sebab satu hapa persiapan pun tak buat lagi..baju-baju lama si abang pun belum basuh..huhu..lagi satu orang-orang tua cakap kalau beranak masa kandungan 8bulan,baby takkan hidup..nauzubillah..tak tau la betul ke tak tu..

jadi dari 10/7 hingga 12/7 aku memang kena duk dalam wad..pengalaman kena inject dengan injection dexa yang maha sakit sampai menangis..sape-sape yang pernah kena injection tu tau la camna penangan dia..haha..sakit nak beranak tak sesakit kena inject tu tau..ni pendapat aku la..

pagi isnin tu doktor cakap kalau dalam masa 24jam lepas ni takde lagi contraction,aku akan dibenarkan kuar wad..alhamdulillah start pukul 9 pagi hari isnin sampai la pukul 9 pagi hari selasa memang takde contraction..dah hilang semua sakit..so aku dibebaskan keluar pada tengah hari selasa tu..doktor bagi mc sampai jumaat (15/7)..

balik rumah tak sabar nak jumpa izzul jer..sepanjang duk dalam wad hubby bawak dia datang jumpa aku sekali jer,rindu membuak-buak kat budak kecik tu..ibu mana boleh tahan bila berpisah dengan anak dia,kan?

pastu aku amik keputusan untuk balik berehat kat rumah mertua memandangkan dapat cuti sakit yang lama..semalam baru balik putrajaya bawak seguni durian..oh ya!semalam aku EL..hari ni baru masuk keje..sape2 nak makan durian boleh la datang ke rumah aku yer..hehe..

buat sementara ni doktor memang tak benarkan buat keje berat,angkat izzul serta elakkan bersama suami buat sementara waktu sebab takut terjadi lagi contraction..mak mertua aku suruh tinggalkan je izzul kat kampung tapi aku tak sampai hati la..kat sana papa dia,nenek dengan maktih boleh jaga izzul tapi tu la,aku takut ada gak orang nangis sorang-sorang sebab teringat kat anak nanti..huhu...

biar la aku jaga dia kat sini...aku pasrah..hehe..itu la alkisahnya kenapa blog ni senyap sunyi seminggu yang lepas..hope semuanya selamat sampai la aku bersalin nanti..doakan aku ye kawan-kawan... ;)

Friday, July 8, 2011

# Gara-gara bersih..

waaaa..gara-gara bersih semua orang lepak kat rumah kan minggu ni..semua aktiviti terbantut..aku pun sama,walaupun papa izzul balik malam ni tapi sabtu dan ahad kitorang jalan-jalan kat sini jer..

tak koser nak harung jem nak ke kl tu..sebenarnya aku plan nak cari baju raya izzul dan baju untuk baby yang bakal dilahirkan kat sogo minggu ni,dah alang-alang hubby balik tapi nampak gayanye kena postpone la.. ;(

mungkin kami akan ke pesta floria putrajaya esok..tema tahun ni "roses are forever"..wah,kelas dan romantik gitu tema tahun ni..haha..

dan esok aku ada plan baik punya..ce teka ce teka?aku plan nak buat kek coklat,resepi pun dah ada..sana sini kawan-kawan blogger duk tayang kek dorang,nampak macam senang jer so nak cuba buat la..nama je belajar pengurusan hotel tapi baking-baking ni still failed..hehe..entah jadi ke tak,tunggu la entry pada minggu depan..haha..

hope menjadi la ye.. :)

Wednesday, July 6, 2011

# Kelahiran izzul part 3..

kita sambung lagi....

tengah-tengah duk beromantika bersembang dengan hubby tetibe aku rasa sakit yang amat..aik?kata dah cucuk epi tak rasa sakit kan,ni nape sakit pulak ni..cepat-cepat hubby panggil doktor yang memang dah standby kat luar tu..hubby aku pun tunggu kat luar tapi doktor tu panggil dia masuk,dia kata takpe encik boleh duk dalam ni bagi semangat kat wife..

doktor check bukaan dah 10cm,dia kata kalau puan rasa nak teran,teran jela..masa ni aku sempat tengok jam pukul 12 tengah hari camtu la..teran sekali tak keluar,dua kali tak keluar,tiga kali pun tak keluar jugak..aku tak reti nak teran la..masa ni ada la 3 orang misi,ada sorang tu siap duk tolak-tolak perut aku ke bawah nak suruh baby turun katanya..sorang lagi duk ajar camna cara nak push..

sakit tak payah cite la,hubby aku duk lap-lap peluh dan air mata aku..nasib aku bukan jenis yang meraung2 sebab ingat lagi kat tuhan,malu pun ada..sekadar menangis mengalirkan air mata jer.. :) hubby pun kejap ke depan tengok camna,kejap datang sebelah aku pegang tangan bagi dorongan..

hubby cakap setiap kali aku teran nampak dah rambut baby pastu aku tarik nafas,baby pun masuk balik..haha..hubby siap amik tangan aku suruh pegang rambut baby kat bawah tu..dia cakap kesian kat baby macam tersangkut jer..sedihnya aku rasa alahai..almost sejam lebih jugak la duk teran tapi tak keluar2..aku pun tak ingat berapa banyak kali aku duk teran daa..

pastu doktor cakap nak gunting sikit dan aku boleh dengar bunyi macam gunting kertas tapi tak rasa sakit pun..lepas je doktor gunting 3 kali push keluar la baby aku pada 2/11/09 jam 2.08 petang..alhamdulillah,syukur ya Allah!pastu doktor inject ubat apa tah tetibe rasa macam ada lagi benda keluar,rupenya uri yang keluar tu..aku ingat lagi hubby aku cakap 'ma,baby kita keluar selambak macam muntah'..hehe,aku ingat sampai bila2 ayat dia ni..

pastu misi angkat baby tunjuk kat aku tanya boy ke girl..aku boleh jawab saya tak nampak sebab tak pakai spek,pastu dia dekatkan lagi baby dengan aku baru nampak..boy!aku cakap kuat2 sambil gelak,misi pun senyum tengok aku masa tu..pastu aku nampak hubby duk azankan izzul,masa tu izzul penuh dengan darah lagi..syahdu weh rasa!

dah siap azankan baby,hubby duk ucap terima kasih kat doktor dan misi2 sebelum dia dihalau disuruh keluar sebab misi nak jahit aku pulak..masa misi jahit ni aku memang tak sedar apa pun,aku tido jer sebab penat sangat2..sedar-sedar ada doktor pulak duk korek-korek untuk check jahitan dan keluarkan darah beku..pelik kan?dah lepas jahit baru dorang nak korek darah beku keluar..

sepanjang kena jahit dan doktor check jahitan tu memang tak sakit..agaknye sebab kesan bius epi tu ada lagi kot..aku ingat lagi aku mintak air dengan misi sebab dahaga sangat-sangat,dia bawak air milo bagi aku minum pakai straw..

lama jugak la aku duk kat labour room tu sebab wad penuh..dah setel jahit dan doktor check tu aku tido je kat situ..tak lama kemudian misi datang kejutkan aku sambil bagi baby kat aku..dia suruh susukan baby tapi aku cakap baby tengah tido,camna nak kejut..misi pun jentik tapak kaki baby,meraung la si kecik tu..kesian aku tengok..dah bangun boleh la susukan dia..pastu misi ajar camna nak susukan baby,nak lekapkan baby kat nipple dengan betul camna..

nasib la si kecik tu macam pandai je melekap kat nipple..pastu dia tido,aku duk tengok je muka dia..dalam pukul 6 petang baru la kitorang dipindahkan ke wad..

keesokan petang tu baru la kitorang boleh check out..so far layanan doktor dan misi kat HKL sangat bagus...misi pun lembut2 jer,tak pernah aku kena marah ke apa dengan dorang..sape cakap beranak kat hospital gomen teruk?aku alhamdulillah,pengalaman bersalin kat hkl tu adalah pengalaman yang manis buat aku....

tamat sudah pengalaman bersalin anak pertamaku,muhammad izzul hazman... :)


# Kelahiran izzul part 2..

ok,ni sambungan yer..

dari palong kami terus ke HKL..aku kena tunggu kat kaunter pendaftaran dan masa ni berlakunya debaran penuh makna berlaku sebab first time kena seluk.. ngilu weh!hehe..bukaan baru 1cm tapi disebabkan air ketuban dah banyak keluar maka kena tahan kat wad sebab senang nak monitor in case jadi apa-apa kan...sementara tu hubby balik rumah kejap sebab nak amik beg baby dan beg aku..ala,rumah dekat je masa tu duk kat kampung baru..tak sampai 15 minit hubby dah muncul kembali..

misi pun suruh aku naik wheelchair dan tolak ke wad walaupun aku berkali-kali cakap saya tak sakit dan boleh jalan sendiri..hubby aku yang duk kat sebelah ni tergelak-gelak tengok gelagat aku..check in la aku dalam wad ditemani hubby terchenta..masa tu dah pukul 1 tengah hari..tapi aku tak ingat dah wad tu no berapa,dah la kelas ketiga gara-gara tak prepare GL..sama taraf dengan indon dah aku masa tu sebab ada kakak indon duk depan katil aku..haha..

semua berjalan lancar,sebab tak rasa sakit lagi kannn..boleh la duk berhuha huha dengan hubby..memang tak rasa contraction ke ape ke jadi kita enjoy..haha..baru la merasa boring duk kat hospital,tu baru check in beberapa jam je..

kat hkl memang takleh tunggu kat dalam wad kan,ke aku sorang yang jakun ni?kalau mak ke sedara ke nak tunggu ada ruangan menunggu kat luar tu..kat situ la dorang tido dan makan (kalau tak silap aku la)..aku takde orang teman pun..harapkan hubby jer,tu pun kalau dah abis waktu melawat dia balik la rumah..tinggal la aku terkebil-kebil sorang diri..nak bertegur sapa dengan jiran-jiran segan pulak..hehe..

malam tu dalam pukul 12 tengah malam aku dah start rasa sakit sikit..merasa la sakit sorang-sorang..sakit kejap pastu stop pastu start sakit balik..mula-mula boleh tahan pastu makin lama makin sakit..mulut ni tak henti-henti duk baca doa,zikir la,mengira la..menangis tau..

hubby pulak kejap-kejap sms tanya aku ok ke tak..kebetulan biras aku keje malam masa tu dia la tolong urut2 belakang (SIL ni keje sebagai nurse kat hkl tapi bahagian lain)..mujur la ada dia,boleh la borak-borak untuk hilangkan sakit..

lepas je SIL ni pergi sambung buat keje dia,aku cuba jugak paksa diri untuk tido walaupun sakit..tapi tu la,sakit mengatasi segala-galanya..dah tak tahan aku panggil misi pastu misi suruh masuk bilik untuk check bukaan..baru bukak 2cm tapi aku rasa macam nak putus pinggang ni..huhu..

sambil duk berperang dengan sakit tu aku tertido,sedar-sedar dah pagi..bangun,mandi dan duduk je atas katil sambil termenung..masa tu pukul 8 lebih..sakit tu masih ada tapi tak seteruk malam tadi la..pastu misi datang hantar breakfast roti 2 keping dengan air milo suam..tu je yang aku makan..pukul 9 pagi camtu doktor datang dan kena seluk lagi..kali ni doktor lelaki,malu tu memang malu tapi nak buek camno..takleh nak elak..haha..

kali ni bukaan dah 4cm,terus dibawa ke labour room..sempat lagi aku tanya misi boleh tak saya bawak handphone ni sebab saya nak inform hubby saya..dia kata bawak jer..sampai je kat labour room (LR) aku terus sms hubby bagaitau dah masuk LR ni,bilik sekian sekian..

sementara nak tunggu hubby datang tu aku memang tak tahan sakit terus request epidural..sakit yang menggila yang amat..tuhan je yang tau..patut la syurga itu di bawah tapak kaki ibu..masa ni terus insaf tiba-tiba,teringat kat mak kat kampung..menangis aku sorang-sorang..sebak sedih semua bercampur baur..

lepas cucuk epidural terus hilang sakit..syukurr..tak lama kemudian hubby aku sampai..dia tanya aku dah makan lum,aku cakap makan roti dengan air milo je..pastu hubby tanya doktor wife saya ni boleh makan lagi tak sekarang,kalau tak saya nak g beli breakfast untuk dia..doktor cakap takleh makan dah sebab anytime from now boleh beranak ni.masa tu ada doktor india perempuan duk prepare peralatan untuk aku bersalin..baik sangat doktor ni..dia siap cakap u spend la time dengan u punya hubby,i tunggu kat luar ni kalau ada apa-apa panggil i yer..

ni la gambar masa kitorang duk berdua-duaan tu..aku siap boleh baca metro lagi masa ni..hehe..gambar tak clear sebab pakai tipun cap ayam..menggelabah punya pasal hubby lupa bawak camera..

 muka orang sakit..


 masa ni dah lepas inject epi boleh la buat peace bagai...haha..

papa n mama to be....

bersambung lagi yer....saje nak bako korang..hehe..

Tuesday, July 5, 2011

# Kelahiran izzul part 1..

assalamualaikum dan selamat pagi semua...

hari ni baru ada mood nak update blog,biasa la aku kan 'rajin'..hehe..so,kali ni nak cite pasal kelahiran anak pertama bucuk bucuk sayang aku tu..umur izzul dah nak masuk 2 tahun mak dia baru terhegeh-hegeh nak cite pasal pengalaman bersalin..memang dassarrr! ;)

tanpa membuang masa lagi,sila la anda baca sendiri ye..

ok,mengikut due yang doktor bagi aku dijangka bersalin pada 1/11/2009 (khamis)..pada 29/10/09 aku ada check up kat kk putrajaya..masa misi check dia kata kepala baby still tak engaged walaupun dah masuk 39 weeks ++,so kena refer doktor kat hospital putrajaya..kami laki bini ke hospital putrajaya dan diberikan appoinment untuk datang lagi satu minggu untuk jumpa pakar..kecewa kami di situ,ingatkan boleh jumpa terus..

pastu hubby cadangkan balik kampung dia jumpa mak bidan untuk urut ke camna..aku mengikut je..maka pada 30/10/09 (jumaat) tu aku EL sebab petang khamis tu jugak kitorang balik palong,kes tak sempat nak apply cuti..balik dari hospital packing2 baju terus balik kampung..hehe..lagipun hubby cakap hari ahad tu ada kenduri kat rumah paksu dia sempena dia dapat pergi haji..

kat kampung cite la kat mak mertua aku pasal kepala baby tak engaged lagi dan nak cari bidan untuk urut tapi mak kata tak payah la,tak elok..biarkan je nanti baby akan turun sendiri..dah orang banyak makan garam cakap camtu aku mengikut aje lah..kate menantu mithali kennn... :)

hari sabtu tu everything ok..duk umah mertua ni layanan bak puteri,cakap la nak makan apa pasti mak akan masak..tapi aku taklah kejam request nak makan macam-macam ala-ala mendera mak mertua pulak..apa yang dia masak aku makan jer..

dan seperti biasa kalau balik kampung title hubby aku adalah bujang..pagi kerja,petang main bola,malam kalau perlu lepak dengan kawan-kawan lepak dulu..tengah malam sikit baru la masa untuk aku..haha,aku tipu..dia tetap ada masa untuk aku tapi rutin dia lebih kurang camtu la,jarang lekat kat rumah..

kebetulan hari ahad tu kawan dia nak kahwin jadi malam tu dia sibuk tolong-tolong kat rumah kawan dia ni,pukul 1 pagi baru balik rumah..aku dah tido masa dia balik tu..

elok je tido sambil peluk hubby tetibe aku rasa macam ada benda meletup..bunyi "popp" disertai dengan keluar cecair tapi aku tak rasa sakit pun..disebabkan gelap aku tak nampak yang keluar tu air ke darah..alamak!dah nak bersalin ke aku ni..aku tengok jam masa tu pukul 5 lebih..aku kejut hubby boleh dia buat dekk je..sekali je aku kejut dia..tau la penat tapi bini ko dah ada tanda nak beranak nih.

aku pun ke toilet nak tukar pakai kain batik..masa berdiri tu tetibe keluar lagi air,kali ni lagi banyak..aku siap tadah lagi pakai tangan nak tengok camna rupa air ketuban tu..mental sungguh la..jernih je air dia..hehe..dah elok tukar kain semua aku masuk balik dalam bilik dan sambung tido..giler kan?dah tak sakit..kalau sakit takde la aku cool camni jer...

keesokan harinya 1/11/09 (ahad),semua duk bersiap-siap nak pergi rumah paksu hubby termasuk la aku..camna ntah aku boleh tercakap kat mak yang aku dah pecah air ketuban pukul 5 pagi tadi..masa aku cakap kat mak tu dah pukul 9 pagi..terkejut orang tua tu tengok aku boleh rileks je lagi..

terus kena halau balik ke KL semula..hahaha..mak cakap tak payah pergi kenduri tu terus balik KL pergi hospital..hubby pulak macam terkebil-kebil heran tanya nape aku tak kejut dia masa pecah air ketuban tu..aku cakap dah kejut tapi awak taknak bangun..mati-mati dia tak percaya aku dah kejut dia..ha,tau takut..

dan dan time tu jugak kitorang gerak balik ke kl,perjalanan dari palong almost 3jam jugak la..hubby pulak bawak kete kemain slow takut aku terhentak-hentak..kejap-kejap tanya aku sakit ke tak,naik boring aku nak jawab tak sakit tak sakit sepanjang perjalanan tu..hehe..tau pulak menggelabah ko ye bang.. ;)

ehh,panjang la pulak..nanti ada sambungan tau..tungguuuu!

Friday, July 1, 2011

# Jatuh dalam bilik air

malam isnin lepas,semasa aku nak mandi dengan izzul dalam pukul 8 malam camtu,ntah camna aku boleh tergelincir dan jatuh..style jatuhnya adalah jatuh terduduk,sakit jugak la vontot dengan peha belah kiri ni..sampai hari ni masih terasa sakitnya..dah la time ngandung ni macam-macam sakit datang..sabar jela..huhu..

masa mengandungkan izzul dulu aku jatuh motor,yang ni jatuh dalam bilik air..huhu..so aku kalau tido malam-malam kalau tetibe nak ubah posisi memang kena gerak slow-slow..kalau tak haru biru sakit satu badan..ini la dugaan ibu mengandung..

disebabkan tak keluar darah ke ape ke lepas jatuh tu so aku assume aku ok la..hehe..suka-suka je kan jadik doktor sendiri..pastu petang selasa tu aku ada check up,sempat la tanya misi dia kata dalam 24 jam kalau kuar darah ke air ke sila la cepat-cepat ke hospital..alhamdulillah,takde apa-apa yang berlaku..

oleh kerana aku jatuh dan masa misi check tu dia kata ukuran rahim lagi besar(ukuran rahim 32cm sepatutnya 30cm) dari tarikh dan jugak kandungan melintang maka aku kena refer dengan doktor..bila doktor scan dia kata takde apa-apa yang perlu dirisaukan sebab baru 30 weeks,baby memang ada ruang lagi untuk berpusing..dinasihatkan jangan urut perut oleh doktor..biarkan je..

result check up hari selasa (28/6/11) hari tu (at 30 weeks)
berat : 58 kg - 2 minggu naik 2kg..ohh,tidak!oh ya,lepas ni aku dah kena check up 2 minggu sekali dah..
hb : tak amik sebab baru 2 minggu lepas dah amik..2 minggu akan datang pulak baru amik darah..misi cakap kali ni amik darah kat lengan pulak..aishh..
air ketuban : ok
uri : ok
jantina : jeng jeng jeng... ;)

risau gak ni dengan berat badan yang asyik naik jer..masa aku mengandungkan izzul dulu lagi 2hari sebelum bersalin masa 40 weeks berat baru 59.6kg...

# Sedekah susu dah tamat..

ok,tawaran sedekah susu dah ditutup memandangkan aku dah bagi kat member kat opis ni..lagipun senang sikit tak payah aku nak pikir pasal nak pergi pejabat pos untuk pos susu tu..kepada yang nak susu tu aku mintak maaf banyak2 ye..susu mama dah abis.. ;)

kalau ada lagi lain kali aku inform lagi yer..terima kasih kerana sudi singgah kat blog aku ni..

Wednesday, June 29, 2011

# Sape nak susu free?sape cepat dia dapat k..

aku nak tanya anak sape minum susu lactogen 3 macam dalam gambar ni?minggu lepas masa pergi shopping kat carrefour Alamanda promoter susu bagi satu kotak susu Lactogen 3 ni..

masalahnya si izzul tak minum susu kaler putih,dia minum dugro coklat jer..expired tahun 2012 kalau tak silap aku..nanti aku check balik..

daripada membazir baik la aku sedekah kat sape2 yang memerlukan..
jadi aku bermurah hati nak bagi kat sesape yang nak la..susu ni ada sekotak jer untuk 1-3 tahun..sape cepat dia dapat k..

komen je kat entry ni kalau korang nak k..

Monday, June 27, 2011

# Kursus la pulak..

adehh!bila sebut pasal kursus ni malas pulak nak pergi besok..padahal kat opis ni je pun..tapi memikirkan aku baru je ada sehari kursus nak cukup kan 6hari lagi tu yang tak tau bila better la rebut peluang nih..lagipun nanti dah nak bersalin cuti pulak 3 bulan takut tak sempat nak cukupkan 7 hari berkursus..

sape-sape yang keje gomen dorang tau la pasal kursus 7 hari setahun ni..kursus yang aku akan hadiri ni selama 3 hari iaitu dari 28/6-30/6,semuanya berkaitan dengan akaun..huhu,mesti mengantuk punye lah..yang ni aku boleh jamin..haha..

so blog ni akan terabai selama 3 hari nanti..kalau sempat time break tu aku curik-curik la melawat rumah korang-korang semua.. ;)

kepada penjawat-penjawat awam,anda semua sudah cukup kah 7 hari berkursus? ;)

# Monday blues

assalamualaikum dan selamat pagi semua...

hari ni rasa malas sangat nak pergi kerja tambah-tambah pulak hujan pagi tadi..kan best kalau dapat sambung tido..dan lagi best kalau aku ni tak keje jadi suri rumah jer..hehe..banyak pulak kalau nya kan?bersyukur la dengan kehidupan sekarang ni wahai azni oi..(mode insaf sudah datang)..

masuk je opis pagi ni tengok semua orang sibuk duk susun makanan..ehh,ada jamuan kah?memang betul lah ada jamuan,jamuan kesyukuran yang ditaja oleh penolong akauntan sempena anaknya dah sembuh dari sakit telinga..camtu la yang aku dengar..:)

wah,macam-macam ada..pulut kuning,kari ayam,meehun goreng,tapai pulut,agar-agar,kek,dan air kopi..aku makan semua termasuk la tapai tu..lepas makan kepala macam dah pening sikit,nurul hezrina pun sama jugak..aku agak sebab makan tapai pulut kot.

pastu dua-dua marathon tidur kat meja,nasib la bos takde..ala,tidur setengah jam je tu pun ala-ala tidur2 ayam..bosan nye....keje banyak tapi monday blues punya pasal semua malas nak buat..

Friday, June 24, 2011

# Bagan Lalang..

hari ahad aritu sempena meraikan hari bapa dan hari jadi aku (in advance) kami ke bagan lalang..disebabkan kami laki bini lum pernah lagi jejak kan kaki ke sini so semangat tu berkobar-kobar lain macam sikit..hehe..actually,aku nak ke PD je main pantai kat sana tapi hubby cakap pantai kat PD kotor..

jadi hubby telah deal dengan kawan-kawan dia yang tau jalan camna nak ke bagan lalang tu..pergi la kami 2 buah kereta..hubby paling excited siap bawak baju seluar spare lagi nak mandi pantai punya pasal..

gerak dari putrajaya dalam pukul 4.30 petang,pukul 6 lebih baru sampai kat bagan lalang..sesat punya pasal!kami ni mengikut je kereta kawan hubby tu ntah camna boleh sesat,padahal kawan dia cakap dia selalu pergi sana..

aku dah angin dah,yelah berapa jam duk berpusing-pusing carik signboard bagan lalang..si izzul pulak time-time darurat tula buat hal mengamuk dalam kete..aku siap ajak hubby balik putrajaya semula,kiranya kensel la nak jejak bagan lalang tu..tapi hubby cakap dah alang-alang redah jela..

nasib baik jumpa gak bagan lalang..rupanye dia jauh nun masuk ke dalam kan?patut la susah sangat nak jumpe.. ;)

dah lewat petang camtu mood hubby nak mandi tadi pun terus ke laut,gelak aku tengok dia..sampai je beli makanan makan-makan borak-borak tak sampai sejam kitorang blah..

 dalam mulut penuh keropok tu..jgn taktau pulak.. :)

 pemandangan di kala senja..

 kita minum dulu..

 boys day out..geng-geng sesat tengah duk bincang camna boleh sesat tadi..haha..

 mak buyung dan anaknya..

 ehh,pak buyung pun ada jugak.. ;)

keluarga kecik kami...

aku cakap kat hubby lain kali pergi PD jelah..kat sini pun tengok air macam tak bersih jugak*alasan aku..hehe*

# Alhamdulillah..

baru lepas balik dari bacaan yassin kat surau..kalau nak baca kat rumah tu susah sikit,kejap-kejap si kecik tu datang kacau..kalau kat rumah baca selepas solat maghrib,sementara nak tunggu azan isyak tu sempat jugak la..

esok duk rumah je kot..esok ada perlawanan bola jaring dan futsal antara unit opis aku ni.opismate ajak aku pergi sekali konon2 bagi sokongan kat unit kami tapi ntah la..pikirkan bawak anak yang tengah lasak ni aku jugak yang penat nak kejar dia nanti..

kang orang lain yang main bola jaring aku pulak yang semput berpeluh sebab duk kejar anak..hehe..so kesimpulan dia tak pergi la kot,duduk rumah lagi tenang hati aku..

so,apa aktiviti korang besok?

Thursday, June 23, 2011

# Takleh tido

malam tadi susah bebenor nak lelapkan mata ni taktau la nape..mungkin jugak sebab kekanda tersayang takde kat sebelah.haha..tapi aku perasan bila kandungan dah cecah 7 bulan ni memang susah nak tido..si izzul dah lama terbang ke lalaland,mak dia masih terkebil-kebil..

asal aku pejam mata rasa macam sesak napas jer..tambah-tambah sekarang ni dah start cramp kat kaki ni.aduhh!memang tak tahan kalau cramp tu..so option dia,aku takleh mengeliat lebih-lebih dan masa tido tu kena letak bantal kat kaki kasik tinggi sikit..

tambah lak sekarang aku selsema dan hidung tersumbat duk sok sek sok sek,lagi la takleh tido..pakej cukup lengkap dah ni.. :) so malam tadi bila pusing kanan tak kena pusing kiri tak kena maka aku pun makan la ubat selsema..haa,amik ko!terus pengsan sampai ke pagi..memang tak sedar langsung bila tido tu..

bangun pagi ni kepala berat sikit..penangan ubat selsema..


p/s : ubat selsema tu aku amik sebab doktor cakap boleh amik tapi jangan selalu la..ni pestime telan ubat selsema masa pregnant...

# Puding gula hangus la pulak..

aku kan aku kan,memang suka buat dessert bila mengandung kali ni..sentiasa rajin jer.nak dapat baby girl agaknye..kalau dapat anak perempuan alhamdulillah lengkap sepasang cahaya mata penyeri keluarga kami.. ;)

kali ni aku nak cite pasal puding gula hangus pulak..ni resepi dia..



Bahan-bahan 
  • 4 biji telur
  • 1 tin susu cair IDEAL
  • 1 camca teh esen vanila
  • 7 sudu besar gula
Cara-cara
1.   3 sudu besar gula atau lebih (kalau nak kuah banyak) dicairkan di dalam loyang hingga berwarna keperangan. Loyang saiz diameter dalam 15 cm. (Kalau nak nampak kecil dan tinggi pilih la loyang yang bersaiz kecil).
2.   Blender telur, susu cair, esen vanila dan gula (4 sudu besar) hingga sebati.
3.   Tapiskan bahan yang diblender di dalam loyang yang ada gula hangus. Kukus dalam api yang sederhana selama 20 minit.
4.   Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan. 


ni masa pukul telur,gula,susu (tapi tak letak lagi)..sepatutnya pakai blender tapi blender rosak bulan lepas..terpaksa la pakai tangan supaya otot-otot tangan menonjol sikit.. :)



berkilat lagi kukusan ni..haha..hadiah kahwin tp 2 tahun kemudian baru dirasmikan..sempena buat puding gula hangus ni baru aku keluarkan dari kotak..



ni dah siap..tunggu sejuk jer..see,sikit dah kena cungkil kat tepi tu..hehe..tekstur dia tak ok sangat sebab aku tak pakai blender..tp raso totap sodappp!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...